Duştan sonra dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Duştan sonra dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2006 12:36

Kış şartlarına göre giyinmek önemli. Özellikle duş sonrası soğuğa hazırlıksız yakalanmamak gerekiyor.

Kış aylarında solunum yolu ile bulaşan hastalıklarda ciddi oranlarda artış gözlendiği, sadece sağlık ocaklarında her yıl 12-18 milyon hastanın solunum yolu enfeksiyonu tanısı ve tedavisi aldığı bildirildi. Özellikle kış aylarında solunum yolu ile bulaşan hastalıklarda ciddi oranlarda artış gözleniyor. Sağlık Bakanlığı'na ulaşan verilere göre, sadece sağlık ocaklarında her yıl 12-18 milyon hasta solunum yolu enfeksiyonları tanısı ve tedavisi alıyor.

Yetkililer, bu durumun sağlık kuruluşlarında büyük bir yük yarattığını ve toplumda işgücü kaybı ve okul devamsızlıkları gibi olumsuzluklara yol açtığını bildirdiler. Hava şartlarının değişmesi ve ani soğumasıyla gelişen ağır kış şartlarının, sağlığı tehdit eder hale gelebildiğini belirten Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre bu konuda alınması gereken önlemler şöyle:

-Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte özellikle nezle, grip, anjin, orta kulak iltihabı, sinüzit ve zatürree gibi solunum yolu hastalıklarında artış gözleniyor. Bebek, küçük çocuk, 65 yaş ve üzerindekilerle kalp ve akciğer hastalığı olanlar, soğuk ve kirli havaya karşı daha duyarlı. Bu nedenle bu grup içerisinde yer alanlar soğuk ve hava kirliliğinde artış olan dönemlerde mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı, solunum yolu enfeksiyonlarının kolay yayılım yaptığı kalabalık ortamlardan uzak durmalı.

Bu hastalıklardan korunmak için ayrıca dengeli beslenmeli, vitamin yönünden zengin gıdalar alınmalı ve bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli.

Dış ortama çıkılacağı zaman, soğuktan korunacak şekilde giyinilmeli. Banyo sonrası soğuk ortamda ıslak olarak bulunmak hastalıklara karşı duyarlılığı artırıyor.

-Kış aylarında sağlıklı kişilerin daha hafif geçirdiği solunum yolu enfeksiyonları bebek, küçük çocuk ve 65 yaş üzerindeki kişilerle kalp veya akciğer hastalığı olanlarda ciddi solunum sistemi hastalığı şekline dönüşebiliyor. Hastalık, şikayet ve bulguların uzaması veya günlük yaşamı etkileyecek şekle dönüşmesi halinde mutlaka doktora başvurulması gerekiyor.

-Vatandaşlar hastalığı etrafa bulaştırmamak için özen göstermeli. Bunun için sık el yıkanması temel sağlık önlemi.
Solunum yolu enfeksiyonları, ağız ve burunda oluşan damlacıklar çevreye saçılarak yayıldığı için öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun elle kapatılmalıdır. Hastalar kalabalık ortamlarda bulunmamaya
özen göstermeli ve imkanlar ölçüsünde evlerinde istirahat etmelidir.

-Kış aylarında soba ve kaloriferlerin yanması nedeniyle havada bulunan partikül sayısı artmakta ve bunun sonucunda hava kirliliği oluşmaktadır. Hava kirliliği, solunum yollarında yer alan savunma mekanizmalarının etkinliklerini azaltmakta ve solunum yolu hastalıklarına neden olan mikroorganizmaların vücuda girişini kolaylaştırmaktadır.
Sigara dumanı da hava kirliliğini arttırdığından, solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık gelişmesine neden olmaktadır. Vatandaşlar bu konularda da duyarlı olmalıdır.

-Soba veya elektrikli ısıtıcılar yangın ve karbon monoksit zehirlenmesi riskini arttırdığı için bacalar iyi temizlenmeli, gazlı veya katalitik sobaların bulunduğu ortamlar uygun aralıklarla havalandırılmalıdır.
Rüzgarlı havalarda sobaların kontrol edilmesi, baca gazlarının geri dönüşüyle oluşabilecek soba zehirlenmelerinin önlenmesi açısından önemlidir. Kömür sobalarının yatarken söndürülmesi can ve mal güvenliği açısından önem taşıyor.
9 AYDA 17 MİLYON VAKA

Sağlık Bakanlığı'na ulaşan bilgilere göre, 2005 yılının ilk 9 ayında birinci basamak sağlık kurumlarında 17 milyon 38 bin 265 kişiye solunum sistemi rahatsızlığı tanısı konuldu. Bunun 7 milyon 219 bin 765'ini akut üst solunum yolu enfeksiyonu, 1 milyon 346 bin 755'ini akut sinüzit, 2 milyon 504 bin 591'ini akut faranjit, 3 milyon 636 bin 56'sını akut tonsilit, 2 milyon 17 bin 808'ini akut bronşit bronşiyolit, 176 bin 420'sini akut laranjit, 136 bin 870'ini ise zatürree vakaları oluşturdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!