Düşen gümrük vergisi çiftçiyi zorda bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Düşen gümrük vergisi çiftçiyi zorda bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2017 17:12

Buğday ithalatında gümrük vergisini indiren kararname çiftçiyi vurdu. Türkiye’nin tahıl depoları arasında yer alan Polatlı ve Balâ ilçelerindeki ziraat odaları buğday fiyatını düşüren kararnameye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu’nun 27 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararı ile yurtdışından Türkiye’ye getirilen buğdaydaki ithalat gümrük vergisi yüzde 130’dan yüzde 45’e düşürüldü. Karar öncesi, piyasada kilogram başına 1.30 TL’ye alıcı bulan buğdayda fiyatlar 80 kuruşa kadar geriledi. Polatlı ve Balâ’da bir yıllık emeklerinin kararname ile değersizleştirildiğini savunan çiftçiler, hasat döneminde mağdur edildiklerini söyledi. 1 milyon 500 bin dekar alanda hububat ekimi yapılan Polatlı’da zamansız yağışlar, sel ve dolu nedeniyle ekili alanların zarar gördüğünü belirten Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Bakanlar Kurulu’nun gümrük vergisini indirmesinin de buğday fiyatlarını olumsuz etkilediğini kaydetti. Köseoğlu şunları söyledi:

Haberin Devamı

ÇİFTÇİ İKİ KEZ ZARAR ETTİ

 “Kararnamenin yayınlandığı gün Polatlı Ticaret Borsası’nda buğday fiyatları kilogram başına 1.20-1.30 TL civarındaydı. İthalattaki gümrük vergisi düşürülünce fiyatlar birden bire 70-80 kuruşa düştü. Çiftçi hem olumsuz iklim koşulları hem de ithalat kararnamesi ile iki kez zarar etmiş oldu. Polatlı’da 1 milyon 500 bin dekar alanda hububat ekimi yapılıyor. 2016’da 540 bin ton rekolte elde edildi. Bu yıl yaklaşık yüzde 30 kayıpla rekoltenin 400 bin ton dolayında olacağını tahmin ediyoruz. Çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için hükümetin acilen buğday destik pirim miktarını artırması gerekiyor. 5 kuruş olarak ödenen prim, zararı karşılayacak kadar artırılmalı.”
sını istediklerini vurguladı.

BAKAN FAKIBABA’YA ÇAĞRI

Yaklaşık 900 bin dönüm alan üzerinde buğday ve arpa ekimi yapılan Balâ’da da 1 TL’den 85 kuruşa gerileyen buğdayın kilogram fiyatı çiftçileri zor durumda bıraktı. Balâ Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Gürbüz, “Buğday fiyatları 1 TL düzeyindeyken yurtdışında alım yapılması için gümrük vergilerinin indirilmesi ile birlikte rakam 85 kuruşa kadar geriledi. Girdi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çiftçi halihazırda sıkıntılı. Mahsulünü tarladan kaldırana kadar ciddi şekilde borçlanan çiftçinin bu darboğazdan kurtarılması gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın bu konuda daha duyarlı olacağına inanıyoruz. Mazot desteği ile birlikte gübre sübvansiyonu konusunun masaya yatırılmasını istiyoruz. Geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Balâ’da tarım borsası kurulması gerekiyor. Çiftçinin ürününü zarar etmeden satabilmesi için borsaya ihtiyacımız var” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!