Düşen Dolar Faizleri Euro’ya Güç Verdi

Dün Doların kısa vadeli faizlerdeki sert düşüş ister istemez Doların Euro karşısında erimesine neden oldu.

Bunun dışında ABD’nin açıkladığı dış ticaret verisi rakamlarına bakıldığında Dolar’ın en düşük olduğu zamanda bile dış ticaret açığının artmaya devam etmesi Dolar üzerindeki baskıların artmasına neden oluyor.
 
Geçen gün paritenin yapmış olduğu 1.4480’lere doğru yükselişler devam edebilir. Kısa vadeli Dolar faizleri reel getirilerinin eksi olduğunu düşünecek olursak Dolar olumlu bir gün olması için faizlerin öncelikle yükselmesi gerekiyor.
 
1.4480’ler görülebilir ancak 1.46’lara ulaşması için bu gece 1.4480’in üzerinde kapanış olması gerekiyor. Aksi taktirde yeninden 1.4230’a doğru hareket olur. Yeni bir alım yapmak için 1.4380 seviyeler biraz riskli.
 
Alkışlar Altına
 
Dolardaki reel faizler bir anda eksi getirilere ulaşınca ve ekonomik yavaşlaya rağmen enflasyon artmaya devam ederken, dünyada yatırımdan çıkmış onca nakit para kendisine güvenli bir liman aramak istedi. Zaten sığ olan altın piyasası da bu talebe karşılık verebilmek için 1999 yılından bugüne kadar olan en sert yükselişi yaşadı.
 
1999 yılındaki hareket olurken ben de bu işlere yeni başlamıştım. O zamanki yaşadıklarımdan biliyorum ki Böyle zamanlarda yükseliş bir kere olduğu zaman bu yükselişlerin devamı mutlaka gelir. Benim tahminim altın fiyatları yükselmeye devam ederek 910 Dolar’a kadar ulaşır ancak bu seviyeden çok sert satışların geleceğini tahmin ediyorum. Bu hareketlerle birlikte altının yeninden 835-840 Dolar aralığına gerilemesi mümkün ancak kısa vadede, eğer faizlerde bir toparlanma olmazsa ve dünyada para nereye gideceğini şaşırmaya devam edecek olursa altın fiyatları yükselişini sürdürür.
 
Arz Sorunu Bitti Şimdi Sorun Talepte
 
Petrol fiyatları 147 Dolarları gördüğünde ben kendi arabamı daha az kullanmaya karar vermiştim. Zaten o zamanlardan benim yaptığım davranışın daha kolektif olarak tüm dünya yapmış olsa gerek ki, o zamanla az araba kullanma alışkanlığı bugün de devam ediyor.
 
Dünyadaki likidite sorunlarının finansal piyasaları son derece stresli bir yer yapmış olması insanların harcamalarını daha çok kısmalarına neden olursa talepteki gerileme de devam eder ve . bu da petrol fiyatlarının baskı altında kalmasına neden olur.
 
Araplar da bu durumun çok iyi farkındalar ve Dolar’ın değer kaybetmesine karşın petrolün yükselmeyişi petrol arzının daha da sıkılaştırılmasına neden olabilir. Benim düşüncem piyasaları temel verilere daha yakın hareket edeceği yönünde olduğundan kısa zamanda bir yükseliş olması zor. Bu nedenle orta vadede yatay bir hareket bekliyorum. Bu hafta 101’in üzerinde kapanış olmazsa düşüş devam edebilir. Dün petrol stoklarındaki düşüş petrolün yükselmesine neden olabilirdi ancak petrol ürün stoklarındaki düşüş, talepteki azlıktan dolayı üretimin az olmasından kaynaklanıyor. Bu da olası yükselişlerin sınırlanmasına neden olabilir.
Yazarın Tüm Yazıları