Dursun Özbek'ten üyelere Riva ve Florya sunumu

Güncelleme Tarihi:

Dursun Özbekten üyelere Riva ve Florya sunumu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2016 22:45

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Riva ve Florya arazilerinin değerlendirilmesiyle ilgili olarak 22 Ekim Cumartesi günü düzenlenecek olağanüstü genel kurul öncesi ilk bilgilendirme toplantısını yaptı.

Haberin Devamı

Özbek, 1905 Galatasaraylı Yönetici ve İşadamları Derneği'nin (GSYİAD) Levent'te bulunan lokalinde gerçekleştirilen toplantıda, genel kurul üyelerine planlarını aktardı.

Katılımcılara hitap eden başkan Özbek, Galatasaray'ın geleceği için mali bağımsızlığı temin etmeyi, oluşturulacak kulüp kriterleriyle bağımsızlığı kalıcı kılmayı ve sportif başarılarda devamlılığı sağlama hedefleri olduğunu dile getirirken, gayrimenkul projelerine verdikleri önemi vurguladı.

Türkiye'nin dünyada en fazla tanınan kulübünün Galatasaray olduğunu söyleyen Özbek, "Kulübümüzün gelirleri fevkalade ama giderleri de öyle. Mali anlamda çok sıhhatli değiliz. Gözden geçirilmesi gereken seviyelerde gider bulunuyor. Kulübün 1,5 milyar lira, yani yaklaşık 500 milyon dolar borcu mevcut." dedi.

Haberin Devamı

Başkan Özbek, toplam borcun 230 milyon dolarının bankalara olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Galatasaray bu yükü ne kadar taşıyabilir. Senede 40 milyon avro faiz ve kur farkı ödüyoruz. Ne yaparsanız yapın, bu seviyelerdeki ödemelerle bir yere ulaşamazsınız. Bu yapı içinde çıkış var. Galatasaray Kulübünün güncel anlamda yıllık gideri 168 milyon avro. Gelir ise 150 milyon avro. Fark az görünüyor ama bu gelirin önemli bir kısmı 2020 yılına kadar temlik edildiği için, para muhasebe sisteminde var ama kulüp kasasında yok. Sadece 38 milyon avroluk finansman giderlerinin olmaması bize karlı duruma sokar. Biz bu borç sarmalından ne pahasına olursa olsun çıkmak zorundayız.Her sene 40 milyon avro civarı faiz ve kur farkı ödeyerek kimse Galatasaray'ı önümüzdeki günlere taşıyamaz."

"ÇOK BÜYÜK KAYNAKLARIMIZ VAR"
Dursun Özbek, Galatasaray'ın sahip olduğu gayrimenkullere değinerek, "Çok büyük kaynaklarımız var." ifadesini kullandı.
Mecidiyeköy arazisindeki otel inşaatının devam ettiğini ve buradan yıllık 5 milyon dolar kira geliri beklediklerini aktaran Özbek, Riva arazisiyle ilgili Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) alt kuruluşlarından biri olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığıyla yaptıkları ön protokolü aktardı.

Haberin Devamı

Riva arazisinin mevcut haliyle en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için Emlak Konutu ikna ettiklerini aktaran sarı-kırmızılı kulübün başkanı, "Hasılat paylaşımına yönelik bir ön protokol yapıldı. Elde edilecek kar yüzde 80'e yüzde 20 oranında paylaşılacak. Ayrıca spor alanı ve okul alanı olarak kullanılması amacıyla Beykoz Belediyesine terk edilen bölümleri de bu yerleri kendimiz yapma şartıyla geri istedik. Olumlu batılar." şeklinde konuştu.

Dursun Özbek, Galatasaray Futbol Takımı'nın kullanımında olan Florya Metin Oktay Tesisleri alanının değerlendirilmesi için Emlak Konut ile temasları olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Florya arazisi yaklaşık 85 dönüm ve 23 dönümü tapulu olarak bize ait. Arazinin diğer bölümleri ise Spor Genel Müdürlüğü ile hazineye ait. Spor Genel Müdürlüğüne ait alanda 17 yıl daha kullanım hakkımız var. Hazineye ait bölüm için yıllık 1 milyon 200 bin lira kira kullanım bedeli ödüyoruz. Emlak Konut ile burası için de proje geliştirme kararı aldık. Bunu yaparken kulübün oradaki kullanım hakları karşılığında Türk Telekom Arena'ya yakın konumda tesis yapma amacıyla 250 dönüm bir arazi talep ettik. Çalışmalar son derece iyi gidiyor. Daha fazla şey söylemek istemiyorum. En kısa sürede gelişmeleri anlatacağım. Riva ve Florya projeleri, orta vadede Galatasaray'a yaklaşık 500 milyon dolar mertebesinde para getirecektir. Gelirin yüzde 90'ı, 95'i banka borçlarının kapatılmasına gidecek. Kulübün mali bağımsızlığı her şeyin önünde gelmektedir."

Haberin Devamı

Projelerle ilgili çok hassas çalıştıklarına dikkati çeken Özbek, Doğan Hasol başkanlığında bağımsız bir komisyon kurduklarını ve 22 Ekim Cumartesi günü yapılacak genel kurulda bu komisyonun raporunu üyelere aktaracağını söyledi.

"TT ARENA'NIN ÇATI SORUNU VE SPOR SALONU KONUSU BİRLİKTE ÇÖZÜLECEK"
Dursun Özbek, Türk Telekom Arena'nın yanına inşa edecekleri kapalı spor salonunun ayrıntılarını anlatırken, "Türk Telekom Arena'nın çatı sorunu ve spor salonu konusu birlikte çözülecek." dedi.

Yeni salonun 15 bin seyirci kapasiteli olacağını vurgulayan Özbek, şöyle konuştu:

"Her şeyi hazır. İmzaları atıldı. Protokol hazırlanıyor ve kısa sürede inşasına başlayacağız. Bu salonla birlikte, Türk Telekom Arena'nın irtifa hakkını alamamamıza neden olan çatı sorunu da ortadan kalkmış olacak. Bizim bir çatı davamız var, stat açıldığından beri süregelen. Sözleşme gereği bize verilmesi gereken üst kullanım hakkı, bu sebeple alınamadı. İlk iş olarak Gençlik ve Spor Bakanlığına giderek görüştüm. Burada bir kapalı salon olmasını istiyordum. İsim hakkı karşılığı alacağımız bedelle bunu 30 milyon dolara yaptırabileceğimizi hesap ettik. Salon izni istediğimizde, yine çatı olayı önümüze çıktı. Çatı borcu miktarından daha büyük bir yatırım bu. Salon da zaten yine devletin olacak. 'Çatı alacağını buraya destek mahiyetinde çevirin' dedik. Sayın Cumhurbaşkanına anlattığım zaman, kapasite 15 bin kişiye çıktı. Onları da ikna ettim. Bu suretle hem çatı konusu sonuçlanacak hem de irtifa hakkına kavuşacağız."

Haberin Devamı

"G.SARAY KRİTERLERİ İÇİN BİR BAŞKA GENEL KURUL OLACAK"
Özbek, kulüp olarak 500 yılı aşkın bir kültürden geldiklerini hatırlatarak, Galatasaray'ın yönetilmesi konusunda kriterler hazırlanması gerektiğini ve bunun için çalışmaları başlattığını vurguladı.

Bu amaçla komisyon kurduklarını ifade eden başkan Özbek, "Galatasaray kriterleri için bir başka genel kurul olacak. Önümüzdeki kongrenin ardından bir genel kurul daha yapacağız ve burada Galatasaray kriterlerini tartışacağız. Hukukçulara da danışmak suretiyle, belirlenecek kriterleri tüzüğümüzün içine koymak istiyorum. 'Ben yaptım, ben harcadım, sonra eyvallah' olmamalı." şeklinde görüş belirtti.

Haberin Devamı

Mecidiyeköy'de süren otel projesi için şahsi kefaletini verdiğini açıklayan Özbek, "Proje riskini şahsi olarak üzerime aldım. Her işin de böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Kimse arkasında tortu bırakmamalı. Bütçe denk olmalı. Bundan saparsan, sen ödersin. Bir sonraki genel kurulda gündeme getireceğiz. Galatasaray'ın geleceği, bu kriterlerin esnetilmeden uygulanmasına bağlıdır." görüşlerini paylaştı.
Tüm üyeleri, 22 Ekim Cumartesi yapılacak genel kurula davet eden Özbek, "Eğer Galatasaray bu borçluluk durumunu çözemezse, sportif başarıda da geriye düşer. Mali başarı sağlandığında ise sportif başarı hep elimizde olacaktır." ifadelerini kullandı.

"SIFIR BORÇLA BIRAKMAK İSTİYORUM"
Konuşmasının ardından katılımcıların yönelttiği soruları yanıtlayan Dursun Özbek, hedeflerini anlattı.

Hayatında hiçbir işi yarıda bırakmadığına dikkati çeken Özbek, "Benden sonra gelecek arkadaşa, aldığımdan daha iyi bir emanet devredeceğim. Biz 1,5 milyar lira borç devraldık. Şu vaadi çok net verebiliyorum. Benden sonraki yönetime sıfır borç ve sıfır taahhüt ile kulübü bırakmak istiyorum. Bu, Galatasaray'ın fabrika ayarlarıdır. Hiçbir zaman, 'benden sonrası tufan' diye düşünmedim." açıklamasında bulundu.

Ayrıca, kulübe yeni gayrimenkuller kazandırmak için çalıştıklarını ve ismini vermeden bir bakan ile görüştüğünü belirten Dursun Özbek, "Bakanımıza iki gayri menkule yönelik satın alma teklifinde bulundum. Bana, paramızın olup olmadığını sordu. Gayrimenkul projelerinden gelecek gelirin bir bölümünü de yeni yatırımlar için harcamayı planlıyoruz. Nereyi konuştuğumuzu açıklamam mahsurlu ama ciddi gayrimenkullerden bahsediyoruz. Bittiğinde açıklayıp, geçmiş büyüklerimiz gibi ileriye dönük yatırımlar bırakmak istiyorum. Yakında müjdeyi vereceğim." diye konuştu.

Dursun Özbek'in konuşması, katılımcılardan büyük alkış aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!