Dünyayla ticarette parayı kaldıran adım atıldı

Güncelleme Tarihi:

Dünyayla ticarette parayı kaldıran adım atıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2017 17:37

Türkiye bankacılık sistemi olmadığı için İran’la başlattığı karşılıklı mal ticaretini dövizdeki belirsizliğin artması üzerine tüm ülkelere yayma kararı aldı.

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaptıkları yeni düzenlemeyle parasız, mal karşılığı ticaretin önünü açtıklarını belirterek, “Avrupa’dan aldığı otomotivin parasını Euro ile yapmak yerine Türkiye’de üretilmiş beyaz eşya, mobilya, konfeksiyon ürünleriyle yapanlara avantaj sağladık” dedi.
Sürpriz yeni sistemi Hürriyet’e anlatan Bakan Tüfenkci, 2 Ocak’ta yayımladıkları genelgeyle sadece İran’la yapılan mal ticaretine uygulanan KKDF (kaynak kullanımı destekleme fonu) muafiyetini, tüm ülkelere açtıklarını belirtti.

DÖVİZ TALEBİ AZALACAK

Bu sayede tüm ülkelerle yapılan dış ticarette ödeme aracı olarak para yerine mal kullanılabileceğine dikkat çeken Tüfenkci, sistemin Türkiye açısından yararlarını şöyle sıraladı: “İhracat, yurtiçi üretim ve istihdam artacak; dövize olan talep azalacak. Ülkelerarası ticaret kolaylaşacak. Hiç ihracat yapmayan firmalar dolaylı da olsa ihracat yapmayı öğrenecek.”

Haberin Devamı

PARASIZ TİCARET NASIL YAPILACAK?

Yeni genelgeye göre herhangi bir ülkeden mal alan bir şirket, ödemesini döviz yerine Türkiye’de üretilmiş bir ürünle yaparsa KKDF ödemeyecek. Örneğin Afrika’dan maden ithal eden bir firma ödemesini döviz yerine Türkiye’de üretilen gıda, tekstil, beyaz eşya yaparsa ithalat maliyeti düşecek.

3 AYDAN 1 YILA ÇIKTI

İran ile yapılan takasta taahhüdünü yerine getirme süresi 3 ay iken; yeni dönemde bu süre 1 yıla çıkarıldı. Böylece ithalatçı firma, ödemesini ürünle yapacağını taahhüt etmesi halinde; bu taahhüdünü 1 yıl içinde yerine getirebilecek.Yani 1 milyonluk makine ithal eden bir firma, bu ödemesini 1 yıla kadar bir süre içinde herhangi bir Türk ürünüyle yapabilecek.

TAKAS NEDİR? 

Takas, herhangi bir değişim aracı kullanılmaksızın, eşyanın diğer eşyayla değiş tokuş edildiği bir ticaret biçimi. Uluslararası ticarete giremedikleri için, para rezervleri kıt olan bu nedenle kronik açıklar yaşayan, uluslararası yaptırımlar dolayısıyla tamamen veya kısmen uluslararası ticaretten men edilen ülkeler ellerindeki sınırlı dövizi harcamamak için takas yöntemine başvuruyorlar.

 

BAKMADAN GEÇME!