Dünyanın tüm yükünü çizdiler

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın tüm yükünü çizdiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2017 10:48

Dünyanın dört bir yanından karikatürleri ve karikatüristleri özgür bir düşünce platformunda buluşturan Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 34’üncüsü düzenlenen ‘Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın galipleri, 21 – 27 Haziran arasında Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde sergileniyor.

Haberin Devamı

EHSAN GANJİ / İRAN

Bu muhteşem bir yarışma ve daha önce de pek çok kez katıldım. Bu sene iki ayrı karikatürümün Başarı Ödülü alması da beni ayrıca sevindirdi. Bunlardan biri araba sürme kültürü üzerine. Pablo Picasso’nun 1937 yılında Nazi Almanya’sına ait 28 bombardıman uçağının İspanya’daki Guernica şehrini bombalamasını anlatan tablosundan yola çıktım. O tablodaki görüntü, işte o olmayan araba kültürüne tam uyuyor.

Dünyanın tüm yükünü çizdiler

ROSS THOMSON / İNGİLTERE

Bu benim kesinlikle katılmayı en sevdiğim yarışma. 2011’de Birincilik Ödülü, 1999, 2008 ve 2009 yıllarında da Başarı Ödülü kazandım. Bu sene yine Birincilik Ödülü kazandığım karikatürüm için süregelen mülteci problemini düşünerek çöl şekilde bir ada çizdim. Mülteciler, hedefledikleri yere gitmek için bir konteynerin içinde istiflenmişti. Konteyner, o adaya vardı ama bu, onların özgürleştiği anlamına gelmiyor. Gidecek başka bir yerleri yok...

Haberin Devamı

Dünyanın tüm yükünü çizdiler

LUC DESCHEEMAEKER/BELÇİKA

Başarı Ödülü aldığım karikatürümü İkinci Dünya Savaşı’nda Amerikan askerlerinin İwo Jima’ya bayrak diktiği fotoğraftan ilham alarak çizdim. Sosyal medyadaki selfie’lerin ve ‘herkes bir gün 15 dakikalığına meşhur olacak’ sözünün önemini vurgulamak istedim. Çizimim, bugünün iletişim şeklinin bir özeti. @DonaldTrump hesabına bakın.

Dünyanın tüm yükünü çizdiler

KRZYSZTOF GRZONDZIEL/POLONYA

Başarı Ödülü aldığım için çok gururluyum. Çizimimde, ilhamı kadın hakları aktivisti Malala’dan aldım. Amacım, bilginin ve bilimin kadınları ortaçağdan kurtaracağını göstermekti. Resmettiğim kadına atılan taşlar onu yaralamıyor çünkü başındaki kep yani bilgi onu koruyor.

Dünyanın tüm yükünü çizdiler

Haberin Devamı

FETHİ GÜRCAN MERMERTAŞ/TÜRKİYE

Tüm çalışmalarında kız çocuklarının eğitimi, güçlenmesi ve cinsiyet eşitliği konularını ön plana taşıyan Aydın Doğan Vakfı’nın düzenlediği yarışmada, bu yıl yine ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ teması altında çizilen karikatürler arasından, Özel Ödül Türkiye’den Fethi Gürcan Mermertaş’ın karikatürüne verildi. Bugüne kadar 137 ülkeden 7 bin 800’ü aşkın sanatçının 85 bin civarında eserinin gönderildiği yarışmanın Seçici Kurulu’nda bu yıl 9 üye bulundu. Tan Oral’ın başkanlığını yaptığı Seçici Kurul, Ercan Akyol, Latif Demirci, Rudy Gheysens, Piyale Madra, Mohsen Nouri Najafi, Peter Nieuwendijk, Joel Pett, Cristina Sampaio gibi isimlerden oluştu.

Haberin Devamı

Dünyanın tüm yükünü çizdiler


Dünyanın tüm yükünü çizdiler

İkincilik Ödülü alan İranlı Shahram Rezai: “Savaş insanları evinden, yurdundan ediyor. Çizimimdeki timsah ise göçmenleri yemek yerine bir tekne olup onlara yardım ediyor.”

BAKMADAN GEÇME!