GeriSeyahat Dünyanın korunması gereken dokuz sıcak noktasından biri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın korunması gereken dokuz sıcak noktasından biri

Dünyanın korunması gereken dokuz sıcak noktasından biri

Batı Karadeniz’in derinliklerinde, geniş bir alana yayılan yaşlı ormanları ve zengin doğal yaşamıyla, henüz turizmle haşır neşir olmamış, bakir, Küre Dağları Milli Parkı var. Kastamonu ile Bartın arasındaki 34 bin hektarlık bu bölge, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından ‘’Avrupa’daki tehdit altında bulunan ve korunması gereken dokuz sıcak noktadan biri’’ ilan edilmişti.

Bir süredir bölgede, Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve Garanti Bankası’nın çabalarıyla, eko- turizme yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi, milli parkın en çarpıcı değerlerini görmek için uygun bir üs. Türkiye’nin ikinci, dünyanın dördüncü en büyük kanyonu Valla Kanyonu ve dünyanın dördüncü en büyük mağarası olarak bilinen Ilgarini Mağarası’nın yaısıra Ilıca Şelalesi ve Horma Kanyonu da Pınarbaşı’ndan yapılacak günübirlik gezilerle görülebilir.

Ilıca Şelalesi’ne ulaşmak için, ilçe merkezinden, Şenpazar karayoluna sapılıyor. 10 kilometre sonra, ahşap minareli caminin yanındaki köprüden geçince, 20 metre ilerideki köy, Ilıca köyü. Şelale Gözleme’yi görür görmez aracınızı park edin. Patikada yaklaşık bir kilometre yürüdükten sonra, şelale karşınıza çıkacaktır. Şelale, görkemli olmayabilir ancak etrafındaki doğa, çok bakir ve etkileyici.

Patika üzerinde, ayı izine rastlamak bile mümkün. Mayonuzu yanınıza alırsanız, önündeki göletin buz gibi suyunda yüzebilirsiniz.

Şelaleden yürüyerek çıkışına varılabilen Horma Kanyonu’nun başlangıç noktasına, araçla gitmek de mümkün. Pınarbaşı merkeze beş kilometre mesafedeki kanyona gitmek için, Ilıca köyüne doğru sapınca, iki kilometre sonra, Boğazkaya köyü yoluna dönülür. Üç kilometre ilerleyip, beton köprüden sonra, park edilir ve ırmağın akış yönünde 100 metre yürüyerek kanyona varılır. Uzunluğu dört kilometre olan kanyonun, 1.5- 2 kilometresinden sonra yürüyebilmek için, donanımlı olmak gerekiyor.

Pınarbaşı’nın asıl ünü, dağcılar ve mağaracılar arasında, bir efsane gibi yayılmış olan Valla Kanyonu ve Ilgarini Mağarası’ndan geliyor. Yüksekliği yer yer 800 ile 1300 metre arasında değişen 12 kilometre uzunluğundaki Valla kanyonu, Valla mahallesinin altında başlıyor ve Cide ilçesinin Hamitli köyünde sona eriyor. Devrekani Çayı ve Kanlıçay birleştikten sonra, kanyonun içinde büyük akıntılı göletler oluşturuyorlar. Bazen yürüyerek bazen de yüzerek, iki ırmağın birleştiği yere kadar gitmek mümkün. Ancak bu noktadan sonra, donanımlı olmak gerekiyor. Yüzme bilmeyenlerin kanyona girmesi tavsiye edilmiyor. Kanyonun girişine doğru inerken, orman içindeki patikada, sağa ayrılan zor farkedilen bir aralık, Valla köyünün altındaki, 450 metre yükseklikteki Bakacak tepesine çıkar. Buradan, kanyonun girişini seyretmek ürpertici.

Dünyanın dördüncü büyük mağarası olarak kabul edilen Ilgarini Mağarası’nın sadece 858 metresini gezmek mümkün. Buna rağmen, mağarayı görmek için bütün bir güne ihtiyacınız var. Çünkü yolculuk ve mağara girişine varmak üzere yapılan zorlu yürüyüş, zaman alıyor. Mağaranın içi yer yer kaygan olduğundan uygun bir çift ayakkabıya, bir kazağa ve suya ihtiyacınız olacaktır. Mağara, Pınarbaşı merkezden 36 kilometre mesafede, yolculuk 1.5 saat sürüyor. Sorkun yaylasına kadar araçla gidiliyor. Araçları yaylada bırakıp, Küre Dağları Milli Parkı sınırları içine girerek, yüzde 70 meyilli patikadan ve yaşlı orman ağaçlarının arasından yürüyerek, 1 saat 15 dakikada mağaraya ulaşılıyor.

PINARBAŞI REHBERİ

Nasıl gidilir Kastamonu- Daday- Azdavay güzergahı üzerinden Pınarbaşı, 97 km. Safranbolu- Eflani üzerinden 64 km.

Pınarbaşı Belediyesi Konaklama, izin, rehberlik konusunda ve yöre hakkında her türlü yardımı buradan alabilirsiniz. Belediye Başkanı Halil Sarımeşe, turizm konusunda vizyona sahip bir başkan ve yörenin tanınması için büyük çaba sarfediyor. Bölgeyi avucunun içi gibi bilen belediyenin Muhasabe Müdürü Yaşar Şahin ise gelenleri gezdirmeden önce, onlara kendi fotoğraflarından bir dia gösterisi yapıyor. 0366 771 22 42

Paşa Konağı Mütevazı Pınarbaşı ilçesinin 150 yıllık konağı, sahipleri tarafından beş milyara kışlık odun olarak satılacakken, Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından kiralanarak, bu doğaya yakışır bir konaklama yeri olarak restore edildi. Canayakın bir Pınarbaşılı aile tarafından işletilen sekiz odalı konağın çok güzel bir bahçesi ve kışın odun sobasıyla ısınan, tertemiz odaları var. Mutfağında güzel yemeklerin yapıldığı restoran dışarıya açık. Pınarbaşı, 0366 771 33 75

Park Ilıca Turizm Tesisi Ilıca Şelalesi yolu üzerinde, etrafında kazların dolaştığı, bakir bir doğanın içinde dört yataklı, ahşap, dubleks bungalovlar. Restoranı dışarıya açık, ancak önceden haber vermek gerekiyor. 0366 771 20 46, www.yilmazlimited.com

Şelale Gözleme Ilıca Şelalesi’ne giden patikanın hemen başlangıcında, kocaman bir ceviz ağacının altında, geleneksel kıyafetleriyle servis yapan Ayşe ve Nütfiye hanımın, kır bahçesinde, gözleme, tavuk ve et ızgara yiyebilirsiniz. Nisandan eylül sonuna kadar, 09:00-20:00 arası açık. Temiz bir tuvaleti var.

Yerel rehber Kör Ali 12 yıllık yerel rehber Kör Ali, nam-ı diğer Pınarbaşı Tarzanı Ali Subaşı, Pınarbaşı’ndan bir saatlik stabilize bir yolla varılan Sumenler köyünde yaşıyor. Vahşi doğanın içinde yaptırdığı yürüyüşlerde, ayıları balık avlarken bile görebilirsiniz. 0366 771 32 22- 0543 422 05 28
False