« Hürriyet.com.tr
MENÜ

Dünyanın en iyi yemek kitabı seçiliyor

Kültür Bakanlığı'nca yayınlanan Osmanlı'dan bugüne 700 yıllık mutfak kültürünü konu alan ''Hünkar Beğendi'' adlı kitap, ''Dünyanın En İyi Yemek Kitabı'' ödülüne aday gösterildi. Paris'te farklı kategorilerde birincilik kazanan eserler arasında yapılacak değerlendirme sonucu ''Dünyanın En İyi Yemek Kitabı'' ödülünü kazanan eser, 6 Aralık 2001 tarihinde açıklanacak.

Hürriyet Haber
SON GÜNCELLEME

Almanya'nın Frankfurt kentinde Ekim ayında düzenlenen ''53. Frankfurt Kitap Fuarı''nda görücüye çıkan ''Hünkar Beğendi'' aynı tarihlerde İspanya'da gerçekleştirilen ''Gourdmanda Dünya Yemek Kitapları Fuarı Yarışması''na gönderildi.  

Yapılan değerlendirme sonucu, Osmanlı'dan günümüze Türk mutfak kültürünün ele alındığı kitap, ''Mutfak Kültürü Tarihi Kitapları'' dalında Türkçe kitaplar arasında ''en iyi kitap'' seçildi.  

''Hünkar Beğendi'' böylece, Paris'te gerçekleştirilecek olan ''Dünyanın En İyi Yemek Kitabı'' ödülüne aday gösterilmiş oldu.  

TARİFLER, OSMANLI DÖNEMİNDEKİ ÖLÇEKLERLE 
    
Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından Türkçe ve İngilizce olarak 1999 yılında bastırılan kitapta,Osmanlı'dan günümüze Türk mutfak kültürünün çeşitli unsurlarına yer veriliyor.  

Dünyanın ilk standart belgesi olarak sayılan 2. Bayezid'in 1502 tarihinde yayınladığı ''Kanunname-i İhtisab-ı Bursa''nın da yer aldığı kitapta, yemek yapımında kullanılan malzeme miktarları hem Osmanlı dönemindeki ''dirhem, battal, kıyye'' gibi ölçeklerle hem de günümüzdekullanılan ölçüleriyle tarif ediliyor.   

Osmanlı minyatürleriyle süslenen eserde, kitaba adını veren ''Hünkar Beğendi''nin yanı sıra, ''Hünkar Tarhana Çorbası'', ''Kağıt Kebabı'', ''Kırma Tavuk Kebabı Yahnisi'', ''Kuzu Ciğer Sarması'', ''Defneli Şiş Kebabı'', ''Balkabağı dolması'', ''Enginar Dolması'' gibi Türk mutfağının ünlü yemeklerine yer veriliyor.


Bunları da Beğenebilirsiniz
İlişkili Haberler