GeriSeyahat Dünyanın en iyi fotoğrafları İstanbul’da
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın en iyi fotoğrafları İstanbul’da

Dünyanın en iyi fotoğrafları İstanbul’da

Merkezi Amsterdam’da bulunan Dünya Basın Fotoğrafları Vakfı, şubat ayında 2011 yılının en iyi karelerini seçti.

İspanyol foto-muhabir Samuel Aranda’nın, Yemen’deki isyan sırasında çıkan olayları resmeden fotoğrafı, 101 bin 254 fotoğraf arasından yılın en iyi karesi oldu. Şimdi dünyanın bu en iyi fotoğraflarını 30 Eylül’e kadar Forum İstanbul’da görmek mümkün. Ama gitmeden önce fotoğrafçıların hikâyelerini mutlaka okuyun!

BASINDAN YILIN EN İYİ FOTOĞRAFLARI / FOTOGALERİ

Fotoğraf çekmeye nasıl başladınız?
- Barcelona’nın kenar mahallelerinde büyüdüm. Çocukluğumdan beri politik eylemlerin içindeydim. Haber fotoğrafçılığı yaparak, yanlış bulduğum olayları değiştirmek için savaş veriyorum. Filistin’e ilk gittiğimde 19 yaşındaydım, Gazze’de fotoğraf çekmiştim.
İnsanlar genelde güzel manzaraların, mutlu anların fotoğrafını çekmek ister. Sizse daha ağır konuları seçiyorsunuz. Neden?

/images/100/0x0/55ea9a72f018fbb8f88ac6b5

- Söylediğim gibi, fotoğraf çekmek benim için yolunda gitmeyen şeylere karşı gerçekleştirdiğim bir mücadele. Dünyanın dört bir yanında yapılan zulümleri insanlara duyurmanın en etkili yolu bu.
Çok genç yaşta çok prestijli bir ödülün sahibi oldunuz. Nasıl hissediyorsunuz?
- Dünya Basın Fotoğrafları Vakfı’na minnettarım. Bu ödülün yepyeni projelerin kapısını açacağına inanıyorum.
Bir röportajınızda, ödülü kazandığınızın haberini aldığınız gün ev kiranızı nasıl ödeyeceğinizi düşündüğünüzü okudum. Sadece fotoğraf çekerek geçinmek mümkün mü?
- Mümkün ama çok zor. Moda ya da spor fotoğrafçısı olsanız yine bir derece ama haber fotoğrafları çekerek para kazanmak epeyce zor.
Ödül kazandığınız fotoğrafı nasıl çektiniz?
- Geçen yıl devrim sırasında Yemen’deydim. New York Times için çalışıyordum. Ekimde bir gösteri sırasında keskin nişancılar halka ateş açtı. Hastane olarak kullanılan bir cami vardı. Yaralı eylemcileri buraya taşıdıkları sırada çektim fotoğrafı.
Nasıl bir fotoğraf makinesi kullanıyorsunuz?
- Nikon d-700 ve d-800. Bir de 24 mm, 35mm, 50 mm ve 85 mm sabit lensler.
Son dönemde akıllı telefonlar ve fotoğraf uygulamaları sayesinde herkes fotoğrafçı oldu denebilir. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?
- Benim akıllı telefonum yok. Kullanmayı da düşünmüyorum ama telefonlarıyla fotoğraf çeken insanlara da saygım var. Önemli olan duyguları ve düşünceleri aktarmak.

 

False