'Dünyanın En Büyük Omleti'ni yaparak Guinness Rekoru’nu kıran MTL ile birlikte...

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın En Büyük Omletini yaparak Guinness Rekoru’nu kıran MTL ile birlikte...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2014 07:09

‘Dünyanın En Büyük Omleti’ veya ‘Üzerinde En Çok Logo Olan İlan Panosu’ gibi projelerle adını Guiness rekorlar kitabına yazdıran MTL Organizasyon’u biraz daha yakından tanıyalım dedik. Ne zorları var da bu ilginç işlerin peşinde koşuyorlar sorusu doğrudan kendilerine yönelttik.

Haberin Devamı

Bize MTL’nin kuruluş hikayesinden bahseder misiniz? MTL Organizasyon ne tür etkinlikler düzenliyor?

Berk Mertel: MTL Organizasyon, 2012 yılında kurulan çok yeni bir etkinlik ve organizasyon şirketi. Buna rağmen kısa sürede büyük yol aldık ve birbirinden renkli, yaratıcı, sıradışı etkinliklere imza attık. Öncelikli olarak yeni fikirler üreterek daha önce hiç yapılmayan projeleri hayata geçiriyoruz. Şimdiye kadar çok sayıda festival, bahar şenliği, konser, kayak turları ve yurtdışı organizasyonları düzenledik. Üniversitelere yönelik yaptığımız organizasyonların yanısıra kişiye özel organizasyonlarımızla ön plana çıkıyoruz.

MTL’nin diğer etkinlik ve organizasyon şirketlerinden farkı nedir?

Berk Mertel: Her şeyden önce çok genç ve dinamik bir ekibe sahibiz. Çalışma arkadaşlarımızın çoğu üniversite öğrencilerinden oluşuyor. Bu anlamda MTL çatısında her an yeni bir fikir doğabiliyor. Yeniliklere açığız, sınırlarımız hiç yok diyebilirim. Bu yaratıcı ve dinamik ekiple birlikte kişiye özel, sıra dışı organizasyonlar gerçekleştiriyoruz ve kişilerin kendilerini son derece özel hissetmelerini sağlıyoruz.

Haberin Devamı

Dünyanın En Büyük Omletini yaparak Guinness Rekoru’nu kıran MTL ile birlikte...

MTL ve Onur Tümer işbirliği nasıl doğdu?

Onur Tümer: Yaklaşık 14 yıldan beri organizasyon sektörünün içindeyim. MTL’yle çalışmalarımızın aynı yönde olduğunu gördük ve bu yolda birlikte yürüme kararı aldık. Son yıllarda özellikle Guinness rekor denemeleriyle ilgili çalışmaları birlikte yürütüyoruz.

Berk Mertel: MTL olarak var olan bir projeyi yenilemek yerine, daha farklı şeyler ortaya koyarak tamamen yeni projeler üretmeyi önemsiyoruz. Bu anlamda Guinness Rekor Denemeleri bizim için çok heyecan verici bir deneyim ve bu alanda Onur Tümer gibi marka olmuş, tecrübeli bir isimle çalışmak son derece mutluluk verici. MTL Organizasyon ve Onur Tümer işbirliğiyle çok güzel çalışmalara imza attık ve devamı da gelecek.

Guinness rekoru kırma fikri nasıl ortaya çıktı? Bu süreçte ne tür zorluklar yaşadınız ?

Haberin Devamı

Onur Tümer: Yaptığımız organizasyonlar sırasında bu alanda bir boşluk olduğunu gördük ve yaklaşık 3 seneden beri bu alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her şeyden önce oldukça zor bir iş yapıyoruz çünkü Guinness Rekoru kırıyoruz ve bu işi Guinness’in belirlediği bazı kurallar çerçevesinde yapıyoruz. Şimdiye kadar 13 rekor denemesi yaptık ve 13’ünde de başarılı olduk. Bu gerçekten ciddi bir başarı. Guinness’in belirlediği çok katı kurallar var. Örneğin kıracağınız rekor gıdayla ilgiliyse, bu rekor denemesini Guinness’in belirlediği gıda kodekslerine uygun yapmak zorundasınız. İnsan sağlığı da göz önünde bulundurularak, bazen zaman kısıtlamaları da olabiliyor. Bu anlamda gerçekten çok zor bir iş yapıyoruz.

Haberin Devamı

İnsanlar neden rekor kırmak ister? Rekorunuz onaylandığı anda neler hissediyorsunuz?

Onur Tümer: Bir rekor kırdığınız zaman her şeyden önce Türkiye’nin tanıtımını yapmış oluyorsunuz. Bunun manevi tatmini paha biçilemez. Bunun yanı sıra, Guinness rekoru kırdığınızda Türkiye’nin yarısına ulaşmış oluyorsunuz. Sadece Guinness aracılığıyla dünya genelinde 3 bin haber ajansında yer alıyorsunuz. Yani ülke tanıtımına da inanılmaz katkı sağlamış oluyorsunuz. Ayrıca, her projenin sonunda mutlaka bir sosyal sorumluluk projesi bulunuyor. Bu da organizasyonun büyüklüğünü gösteriyor. Rekorun onayını aldığımızda ise yaşadığımız mutluluğun ve gururun tarifi yok.

Haberin Devamı

Dünyanın En Büyük Omletini yaparak Guinness Rekoru’nu kıran MTL ile birlikte...

Berk Mertel: Guinness rekoru kırıldığında bunun haberi kişisel olmaktan ziyade toplumsal bir haber niteliği taşıyor ve rekor toplumun rekoru olarak lanse ediliyor. Dolayısıyla Türkiye’nin inanılmaz bir reklamı oluyor. Bu bizler için en büyük gurur kaynağı.

Guinness rekoru kırmak maliyetli bir iş midir?

Onur Tümer: Oldukça maliyetli bir iş. Ancak aynı zamanda da önemli bir yatırım. Herhangi bir dergi ya da gazeteye vereceğiniz reklam size belki yüzde 10’luk bir geri dönüş sağlayabilir. Guinness rekoru kırdığınızda ise bunun karşılığını neredeyse yüzde 80 oranında alabiliyorsunuz. Bu anlamda Guinness en etkili reklam araçlarından biri diyebilirim.

Haberin Devamı

Hangi rekoru kıracağınıza nasıl karar veriyorsunuz? Guinness rekoru kırmak için yapılan çalışmalar ne kadar bir zaman gerektiriyor?

Onur Tümer: Projeleri tamamen biz oluşturuyoruz ve kesinlikle kurumsal rekorlar kırıyoruz. Tabi kıracağımız rekorlar bulduğumuz sponsorlara göre de şekillenebiliyor. Şunu özellikle belirtmek isterim, bugüne kadar Türkiye’de Guinness’in hiç bir temsilcisi olmadı ve bizler de değiliz. Ancak bu çalışmayı Türkiye’de yapan tek ekibiz. Çalışmalarımızı sağlıklı yürütebilmek için minimum 5 ay öncesinde hazırlıklara başlıyoruz. Kırdığımız 13 rekorun sonunda ise, her rekor için geçerli olmamakla birlikte, 1 haftalık bir çalışmayla bile rekor denemelerinde başarı gösterebiliyoruz.

Şimdiye kadar kırmakta en çok zorlandığınız rekorunuz hangisi?

Onur Tümer: Omlet rekoruydu. Çünkü 4,4 ton omleti tek parça halinde yakmadan pişirmek oldukça zordu. Sadece yapımında kullanılan tava için TOBB Üniversitesi’ndeki mühendislerle uzun süren çalışmalar yaptık ve çok ince hesaplamalarla yaklaşık 10 metre çapında bir tava yaptık. Bu rekoru kırmadan önce Türkiye’deki ahçıların çoğu bu omletin yapımında yer almaya cesarete edemedi. Kalın olursa pişmez, ince olursa yırtılır gibi bir takım olumsuz söylemlere rağmen, biz imkansız denileni gerçekleştirdik ve “Dünyanın En Büyük Omleti”ni yaparak Guinness Rekoru’nu kırmayı başardık.

BUNDAN SONRAKİ HEDEFLERİNİZ NELER? KIRMAYI HAYAL ETTİĞİNİZ BİR REKOR VAR MI?

Dünyanın En Büyük Omletini yaparak Guinness Rekoru’nu kıran MTL ile birlikte...

Onur Tümer: Bir sonraki rekorumuz domino yatak rekoru. Bununla ilgili ön araştırma çalışmalarına şimdiden başladık. Guinness rekorlarının hepsi zor olduğu için tüm rekor denemelerimize büyük umutlar ve hayallerle başlıyoruz. Geçtiğimiz aylarda 6 bin gönüllü ile Anıtkabir’de gerçekleştirdiğimiz Atatürk Portresi bizim için önemli rekorlardan biriydi. Yine “En Çok Logoya Sahip İlan Panosu” rekorumuz büyük ses getiren önemli projelerimizden biriydi. En büyük hayalimiz olan rekoru ise Mart ayında gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Atatürkçü Düşünce Derneği ile ortaklaşa gerçekleştireceğimiz 40 bin kişilik Türkiye haritasını 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ‘ne ithafen yapacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!