Dünyanın 6. en büyük kitlesel yok oluş evresindeyiz

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın 6. en büyük kitlesel yok oluş evresindeyiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2015 11:45

Bilimsel dergi Science Advances'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre hayvanlar öncesine nazaran 100 kere daha hızlı yok olmakta ve insanoğlu, soyu tükenecek olan canlılar listesinin başında geliyor. Bu altıncı kütlesel yok oluşun ana nedeni ise insanoğlunun dünya üzerindeki faaliyetleri...

Haberin Devamı

Dünyada yaşayan canlıların neredeyse yarısı asrın sonuna kadar yok olabilir ve bunun en büyük nedeni insanoğlu.

BusinessHT'de yer alan habere göre altıncı kitlesel yok oluş olarak adlandırılan bu durum, 65 milyon yıl önce bir asteoridin dünyaya çarpması sonucunda dinozorların yeryüzünden yok olmasını rakip olabilecek nitelikte.

Ama bu sefer asteroidler biziz. En azından bilimsel dergi Science Advances'ta yayınlanan yeni bir araştırmanın sonucu bu yönde.

Dünyanın 6. en büyük kitlesel yok oluş evresindeyiz
Küresel ısınma kutup ayılarını böyle etkiledi

Araştırmaya göre, hayvanlar geçmişe nazaran 100 kere daha hızlı yok olmakta ve ironik bir şekilde soyu tükenecek olan canlılar listesinin başında geliyor.

Stanford, Princeton, ve Kaliforniya Üniversite'leri uzmanlarının ortaklaşa yürüttüğü araştırmaya göre dinazor devri 66 milyon yıl önce bittiğinden beri dünya bu kadar hızlı bir tür kaybına uğramamıştı.

Dünyanın 6. en büyük kitlesel yok oluş evresindeyiz

Haberin Devamı

Stanford Üniversitesi'nde biyoloji profesörü ve araştırmanın yazarlarından Paul Ehrlich, araştırma sonuçlarının "şüphesiz altıncı en büyük kitlesel yok oluş sürecine girdiğimizi gösterdiğini" söylüyor ve dünya çapında yaşayan ölü konumunda bir çok tür örneklerinin bulunduğunu belirtiyor.

"BUNLARDAN BİRİ DE insanoğlu OLABİLİR"

Universidad Autonoma de Mexico'da öğretim üyesi ve araştırmanın öncü yazarı Gerardo Ceballos "Eğer hayat var olmaya devam ederse, iyileşmesi birçok milyon yıl sürebilir ve türümüz bunun başlangıcında tamamen yok olabilir" diyor.

2014'de yayınladığı "The Sixth Extinction: An unnatural History" (Altıncı yok oluş: Yapay tarih) kitabıyla yine aynı konu hakkında uyaran bilim yazarı Elizabeth Kolbert, kitabı Panama'ya yaptığı bir yolculuk esnasında oradaki birçok kurbağa türünün soyounun hızlı bir şekilde tükmesi sonucunda yazmaya karar verdiğini söylüyor.

Dünyanın 6. en büyük kitlesel yok oluş evresindeyiz

Haberin Devamı

Kolbert, kitabında "Hangi evrimsel yolun açık, ve hangisinin sonsuza kadar kapanacağını anlamaya çalışıyoruz. Daha önce hiçbir mahluk bunu başaramadı ve bu maalesef bizim en kalıcı mirasımız olacak." diyor.

Kolbert'in geçen yıl ulaştığı sonucun aynısına ulaşan yeni araştırmalar, omurgalı ya da tıpkı kurbağa, sürüngen ve kaplanlar gibi iç iskeletli hayvanların fosil kalıntıları ya da diğer tarihi verilerle belgelenmiş nesil tükenmesini baz alarak sürdürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!