Dünyada ne tek bir erkek var ne de tek bir kız

Sevgili Güzin Abla, ben 20 yaşında bir genç kızım. İnsanlara yaklaşımınız, dertlerine, tasalarına yardımcı olmaya çalışmanız gerçekten çok güzel.

Ama bakıyorum da size yazan insanların büyük bir çoğunluğu hep aşktan sevgiden dert yanıyorlar. Ben de cumartesi yazınızdaki başlığa katılıyorum. Ablacığım, dünyadaki tek sorun, tek dert aşk mı? Herkes aşık olur... Bu da dert mi? En basit aşk problemlerini bile size soruyorlar. Kimsenin toplum ve insanlar hakkında yazıp fikir danıştıklarını görmüyorum.

Ben annemi çok seviyorum... Benim dünyadaki en büyük aşkım annem. Ne yazık ki bu sevgimi ona çok fazla belli edemiyorum. Ve ne yazık ki annem şu anda çok hasta. Bizim de maddi durumumuz iyi olmadığı için hastalığına çare bulamıyoruz. Bu da beni çok yıpratıyor. Ben okurlarınıza şunu söylemek istiyorum: Gözlerini biraz daha dünyaya açsınlar ki ne büyük gerçek dertler var, bunu görsünler. Böyle gereksiz ve basit aşk sorunlarını dert etmesinler. Güzelim gençlik yıllarını heba etmesinler. Ne dünyada tek bir erkek var, ne de tek bir kız...

RUMUZ: BENİM DERDİM ANNEM

Doğru söylüyorsun kızım, elbette dünyada sağlık kadar önemli hiçbir şey olamaz. Ama biz insanlar böyle sorunlar başımıza gelmeden bunun önemini kavrayamayız. Büyük acılar hep başkalarının başına gelir sanırız. "Bana olmaz" diye kendimizi avuturuz.

İşte iki aydır ben de sağlık sorunlarıyla uğraşıp dururken, sağlıklı ve ayakta olmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış durumdayım.

Yine de gençlerin aşk ilişkilerini dert edindikleri, gerçekten de sevdikleri zaman karşılaştıkları birçok sorun nedeniyle çaresiz kaldıkları oluyor işte. Burada bana içlerini dökerek, benden gelecek küçük bir işareti, bir ışığı bekleyerek rahatladıklarını her zaman söylüyorum. Onların da yardıma ihtiyaçları var. Belki o anda onlar için hayattaki en önemli şey, bu ilişki... Belki bir gün bunu sen de yaşayacaksın. Elbette bir gün en büyük aşkın annen olmayıp, bir erkek olacak...

Bunu yaşamayan genç kız var mı? O zaman umarım, sen de sorunlarla karşılaşmaz, bana ihtiyaç duymazsın.

Ama şu anda elbette ki senin en büyük ve gerçek sorunun anneciğinin hastalığı.... Ama şu "Her ne kadar ona sevgimi belli edemesem de" sözün var ya... En çok üzüldüğüm o cümlen oldu. Kızım gözünü seveyim, anacığına sevgini neden belli etmiyorsun ki... Ona sıcacık sarılıp, yüzünü gözünü öpüp "Sen benim bir tanecik anamsın, seni çok seviyorum" demek kadar güzel bir şey var mı? Eminim bu sevgin ona şifa verecektir. Hem zaten biz anneler evlatlarımızdan böyle sıcak bir sevgiden başka ne bekliyoruz sanıyorsun?

Onunla evlenip evlenmeme konusunda çok kararsızım

Sevgili Güzin Abla, 2 senedir yazılarını takip etmekteyim. Yazılarını okuyarak kendime ders çıkartıyorum. Ancak sana kaç kez yazdığım halde cevap alamadım; bu sefer cevap vereceğini umuyorum.

Ben 20 yaşında çalışan, çevresi tarafından çok sevilen oldukça zeki biriyim. Çok şey gördüm, geçirdim. Özellikle de ergenlik dönemimde yapmadığım çılgınlık kalmadı. İlerde bilinçli biri olarak çocuğumla yakından ilgileneceğim. Buradan herkese sesleniyorum: Ergenlik döneminde kardeşi, çocuğu olanlar mutlaka onlarla yakından ilgilensinler; o dönemde sevgiye, ilgiye çok ihtiyaç duyuluyor.

Şu an 1 senedir görüştüğüm biri var. Çevrem tarafından çok beğeniliyor; efendi, dürüst, olgun, aklı başında biri olarak tanınıyor. Ona karşı boş değilim, ama onun beni sevdiği kadar ben onu sevmiyorum. Aslında çok iyi anlaşıyoruz; ama bana göre durumu iyi değil, ekmeğini taştan çıkaracak biri ama galiba ben daha fazlasını istiyorum. Arabası var, ama evi yok. Bugün düğün yapmak kolay değil. Oysa ben her şeyin en iyisi olsun istiyorum. Bu arada ailemin de durumu iyi değil. Yine de şu an borçlarımız bitti. Her şey istediğimiz gibi düzene girdi. Bütün bunlar sayemde oldu diyebilirim. İşte bu yüzden ondan hep daha fazlasını istiyorum. Bu arada başka biriyle evlenmeyi de düşünüyorum. Onlar bizim köylümüz ve durumları çok iyi. Beni istemek için bize gelmeyi düşünüyorlar ama ben kararsızım ne olur bana cevap ver yardımına çok ihtiyacım var.

RUMUZ: KARARSIZIM

Kızım önce şu noktayı bir hatırlatayım; ben hiçbir zaman bir gün önceden yazılan bir mektuba bir gün sonra cevap veremem. Bu hem teknik açıdan, hem de benim çalışma sistemim nedeniyle mümkün değil. Üstelik sırada bekleyen o kadar çok mektup var ki bu onlara haksızlık olmaz mı?

Sana cevap vermeyişimin nedeni, buna benzer bir başka mektubu daha önce cevaplamamdır. Bunu sık sık yapıyorum, çünkü birbirine benzer o kadar çok mektup var ki bir diğerine verdiğim yanıttan kendilerine pay çıkarsınlar istiyorum. Hep aynı şeyleri tekrarlamak istemiyorum. Sana maddi çıkar uğruna evlenmemeni, ama sevmediğin biriyle de yuva kurarsan mutlu olamayacağını söylemeliyim kısaca. Hem de, ailende bulamadığın rahatlığı evliliğinde arar da, istediğini bulamazsan çok yıkılırsın, unutma.

Sizin sayenizde doğru yolu buldum

Sevgili Güzin Abla; çok şükür size yazan binlercesi gibi derdi olan, hayatından bezmiş bir kız değilim. 22 yaşındayım ve 1 aylık evliyim. Bu benim ikinci evliliğim, doğrusu ben de az çok cahillik ettim; ama burnum sürtüldükten sonra kendime yeni bir yol çizdim. Eşimle tanıştım ve şimdi çok mutluyum.

Bunun için de size çok teşekkür etmek istiyorum çünkü ben sizin yazılarınız sayesinde doğru yolu buldum. Allah uzun ömürler versin size...

RUMUZ: OKURUNUZ R.C

Sevgili kızım, bilemezsin bu tür mektuplar beni ne kadar mutlu ediyor. Bir insanın yaşamında önemli bir yer edinmiş olmak, ona yardım edebilmek, hasbel kader ona doğru yolu gösterebilmek ne müthiş bir şey. Güzel duaların için de ayrıca teşekkürler; şu aralar buna çok ihtiyacım var.
Yazarın Tüm Yazıları