Dünyada her 1 milyon kişiye farklı bir dil düşüyor

Damak zevkine düşkün biri olarak, kalbe giden yolun mideden değil, dilden geçtiğine inananlardanım.

“Nasıl?” dediğinizi duyar gibiyim.

Arz edeyim. Efendim, Dünya’da resmi olarak tanınan hali hazırda 189 ülke var ve yeryüzünde 220’si resmi olmak üzere 6 bin 700 farklı dil konuşuluyor.

Dünya’da yaklaşık her 1 milyon kişiye bir dil düşüyor.

Mevcut 6 bin 700 dilin sadece 830’u 5.5 milyon kişinin yaşadığı Papua Yeni Gine’de konuşuluyor. Yani Papua Yeni Gine’de yaklaşık her 6 bin 500 kişiye farklı bir dil düşüyor. Papua Yeni Gine’de açılım yapmaya kalksalar açıl açıl bitmezdi her halde.

Asya, Hindistan, Afrika ve Güney Amerika dünyanın en çok dil konuşulan bölgeleri.  Avrupa genelinde konuşulan diller “Cermen”, “Latin” ve “Slav” olarak 3 ana grupta toplanıyor. “Cermen” ailesi Danimarkaca, İsveçce, Almanca, Flemenkçe ve İngilizce gibi dilleri kapsıyor. Belli başlı Latin dilleri arasında İtalyanca, Fransızca, İspanyolca, Portekizce ve Romence bulunuyor. Rusça, Ukraynaca, Belarusça, Lehçe, Çekçe, Slovakça, Slovence, Sırpça, Hırvatça, Makedonca ve Bulgarca da en çok konuşulan Slav dilleri olarak karşımıza çıkıyor.

Avrupa dillerinin çoğunda Latin alfabesi kullanılıyor. Bazı Slav dilleri ise Kiril alfabesi kullanmakta. Avrupa Konseyi verilerine göre; Avrupa’da en çok konuşulan ana diller sırasıyla Rusça, Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca.

Eurobarometre araştırmaları ise Avrupalıların yüzde 53’ünün ana dilleri dışında en az bir diğer Avrupa dilini konuşabildiklerini gösteriyor. Anadil dışında Avrupa’da en fazla bilinen diller sırasıyla İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca ve İtalyanca. Avrupa Konseyi üyesi devletler arasında topraklarında en fazla dil konuşulan ülke ise yine Rusya. Bu ülkede 130 ila 200 arasında farklı dil konuşulmakta.

Avrupa Konseyi verileri, sadece Londra’da 300’den fazla dil konuşulduğunu gösteriyor. İspanya, Arjantin, Meksika, Brezilya ve Latin Amerika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde resmi dil ispanyolca. Bu nedenle İspanyolca resmi diller sıralamasında birinci sırasında. Ancak Çince dünyada en çok kişi tarafından konuşulan dil sıralamasında doğal olarak açık ara önde.

Türkçe de dünyada en yaygın konuşulan diller arasında yer alıyor. Bugün dünyada 220 milyon kişi Türkçe konuşuyor. Bu da dünya nüfusunun ortalama yüzde 3’üne denk geliyor.  Türkçe toplam 6 gruba ayrılıyor ve bu 6 grup içinde 39 dil bulunuyor.

Türkiye Türkçesi ‘Türk Dili Ailesi’nin en büyük kolu. Türkçe’de yaklaşık 120 bin sözcük olduğundan söz ediliyor. İngilizce’de ise bu sayı yaklaşık 360 bin.
“Konuşma, insanın aklını kullanma sanatıdır” diyor Eflatun. Birçok dilde 50 binden fazla sözcük bulunuyor olsa da insanlar bu sözcüklerin sadece belirli bölümünü bilip, konuşabiliyor. Ama dünyanın neresine gidersek gidelim bireyler günlük yaşamda genelde birkaç yüz kelimeyle kendilerini ifade ediyor. İlginç bir ironi değil mi?

“Şimdi ‘malumatfuruş’un sırası mıydı?” diyeceksiniz.

Sırasıydı efendim. Çünkü dil iletişimin ana aracı.

Aristoya göre; bir kimsenin ne söylemesi gerektiğini bilmesi yeterli değildir; nasıl söyleneceğini bilmesi de gerekir. Çünkü çeşitli semboller, mimik ve jestlerin de iletişimde çok önemli bir yeri var. Ancak iletişimde daha doğrusu algı yönetiminde başarı dile hakimiyetle geliyor.

Neden mi?

Yerel unsurları dikkate almadan, insanların gönlüne hitap edilemiyor da ondan. Konfüçyüs, “Bir ulusun bütün yönetimi bana bırakılsaydı, ilkin dilini düzeltirdim.
Çünkü dil düzgün olmayınca söylenen anlaşılmaz ve yapılması gereken yapılmadan kalır, böyle olunca töreler ve sanat geriler, adalet yoldan çıkar, halk çaresizlik içinde kalır. İşte bundan dolayı söylenmesi gereken başıboş bırakılamaz. Bu her şeyden önemlidir” diyor.

Ben bundan şunu anlıyorum; hedef kitleleri, müşterileri, paydaşları ikna etmek için onlarla aynı dili konuşmak, onları doğru anlamak, kendimizi ya da ürünümüzü de doğru anlatmak mecburiyetindeyiz. Hem de hangi ülkede rekabetin bir parçası olursak olalım.
Yazarın Tüm Yazıları