Dünyada 3 kadından biri 18 yaşından önce evleniyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyada 3 kadından biri 18 yaşından önce evleniyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2017 19:16

Dünyada 3 kadından biri 18 yaşından önce evleniyor

Haberin Devamı

 

ESKİŞEHİR,(DHA)- ÇOCUK yaşta evlilikler, ülkelerin, kültürlerin, dinlerin ve etnik kökenlerin ötesine geçen evrensel ve kapsamlı bir insan hakları sorunu olarak mülteciler arasında da yaygın biçimde gözleniyor.

Dünyada 3 kadından birisi 18 yaşından önce evleniyor. Çocuk yaşta evlilikler konusunda gerekli ve etkin çalışma yürütülmezse 2050 yılı itibarıyle çocuk yaşta evlenmiş kadın sayısının 1.2 milyara ulaşması bekleniyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Ofisi 2011 yılından bugüne İnsani Yardım Programı çerçevesinde kadın sağlığı ve kadına yönelik şiddet konularında kapasite geliştirme, hizmet sunumu, üreme sağlığı ve hijyen malzemeleri temini sağlamakta. Bu kapsamda, çeşitli kuruluşlarla işbirliği halinde Kadın ve Kız Çocuklar için Güvenli Alanlar (Kadın Sağlığı Danışma Merkezleri) oluşturulmaya başlanmıştır. 2017 yılında çeşitli illerde Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Birimi (ECHO), Amerikan Hükümeti, İsviçre Kalkınma Ajansı (SIDA) ve Japon Hükümeti desteği ile kurulan 40 Merkezde öncelikli olarak üreme sağlığı ve cinsel sağlık, cinsiyet temelli şiddet, psiko-sosyal destek, güçlenme ve malzeme dağıtımı konularında faaliyet gösterilmektedir.

Bu yakıcı sorunun çözümü konusunda merkezlerden yararlanan mülteci kadınlarda konuya ilişkin farkındalık kazandırmak üzere Ankara'daki uygulama ortakları Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜKSAM), Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile birlikte yaşama geçirilen panelde, çocuk yaşta evlilikler konusu, hukuki, sağlık ve dini boyutları ile konularında uzman konuşmacılar tarafından ele alındı. Panelde aynı zamanda 2 mülteci kadın da çocuk yaşta evlenmenin kendilerinde yarattığı travmayı ve bu konudaki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Toplantıya UNFPA Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa, uygulama ortaklarının başkan ve temsilcileri, AB Türkiye Delegasyonu temsilcisi, kamu kurum ve kuruluşlarından ve STK'lardan temsilciler katılım gösterdi.

Altındağ Belediyesi'nin Ulucanlar Toplantı salonunda çeşitli semtlerde bulunan 6 merkezden 350 mülteci kadının katılımı ile gerçekleştirilen bu çalışmanın benzerlerinin, önümüzdeki günlerde UNFPA'nın desteklediği Hatay, Batman, Bursa, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Mersin, Adana illerinde uygulama ortakları ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanıyor.

--

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!