Dünyada 1 milyon cüzzamlı var

Güncelleme Tarihi:

Dünyada 1 milyon cüzzamlı var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2002 14:51

Sağlık Bakanlığı, dünyada yaklaşık 1 milyon, Türkiye'de ise 2 bin cüzzamlı olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanlığı'ndan, her yıl Ocak ayının son Pazar günü olarak kabul edilen ''Dünya Cüzzam Günü'' dolayısıyla yapılan açıklamada, hafta boyunca cüzzamlı hastaların sorunlarına dikkat çekileceği ve çözüm yollarına yönelik çalışmalar yapılacağı belirtildi.

Deri ve siniri tutan kronik seyirli bir enfeksiyon hastalığı olan cüzzama (lepra) geç tanı konulması veya tedavi edilmemesi halinde özellikle el, ayak ve gözde bazı şekil bozuklukları ve sakatlıkların ortaya çıkabildiği kaydedilen açıklamada, zamanında tanı konularak etkin tedavi edilen hastalarda sakatlık görülmediği ifade edildi.

Açıklamada, dünyada son 15 yılda yapılan çalışmalar ile 9 milyon 800 cüzzamlı vakanın tedavi edildiği, hastalık görülme sıklığının yüzde 85 oranında aşağı çekildiği vurgulanırken, vaka görülen ülke sayısının da 122'den 24'e düştüğü bildirildi.

Dünyada şu anda yaklaşık 1 milyon vaka olduğu, bu vakaların 820 bininin 10 ülkede odaklandığı belirtilen açıklamada, dünyada her yıl 700 bin civarında yeni vaka görülmesinin beklendiği kaydedildi.

Türkiye'de 2001 yılı sonu itibariyle kayıtlı hasta sayısının 2 bincivarında olduğu ve son yıllarda yapılan taramalarda yeni tespit edilen hasta sayısında azalma görüldüğü vurgulanan açıklamada, Türkiye'de basil taşıyan ve bunu yayan hasta sayısının çok azaldığı ifade edildi.

Lepralı hastaların ilk tedavilerinin İstanbul, Ankara ve Elazığ'daki hastanelerde yapıldığı, takiplerinin ise dispanserler ve sağlık ocakları aracılığıyla yürütüldüğü belirtilen açıklamada, hastaların tedavi giderlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından karşılandığı bildirildi.

Açıklamada, cüzzamın, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin hedefe ulaşması ile tüm dünyada ortadan kaldırılacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!