Zıvanadan çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Zıvanadan çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Filistinliler 3 askeri linç etti İsrail Arafat'ın karargahını vurdu

Filistin topraklarındaki şiddet dün zıvanadan çıktı. İsrail, üç askerinin Filistin halkı tarafından linç edilmesi üzerine saldırıya geçti. Arafat'ın Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki karargahı, merkez karakolu ve TV binası isabet aldı.

Filistin topraklarında iki haftadır devam eden olaylar dün, Batı Şeria'daki Ramallah kentinde Filistin halkının 3 İsrail askerini linç etmesiyle birlikte kritik bir dönemece girdi. Olaya tepki olarak harekete geçen İsrail helikopterleriyle tanklar önce Ramallah'ı sonra da Gazze'yi bombaladılar. Ramallah'a saldırı sırasında Filistin Lideri Yaser Arafat'ın karargahı isabet aldı. Bombardıman sırasında Arafat karargahında değildi ve CIA Başkanı George Tenet ile çalışma odasında Ortadoğu konusunu görüşüyordu.

CESETLERİ DÖVDÜLER

Filistin polisinin tutukladığı dört İsrail askerini sorgulandığı sırada halkın karakolu basarak askerlerden üçünü linç etmesi İsrail'de şok yarattı. Filistin güçleri halkı önlemeye çalıştı, ancak on kadar Filistinli karakola girerek askerleri bıçakla öldürdü ve cesetleri ikinci kat penceresinden attı. Aşağıda bekleyen yüzlerce Filistinli cesetlere demir çubuklarla saldırarak kan revan içinde bıraktı.

Olaya derhal tepki gösteren İsrail güçleri, altı kez hava saldırısı düzenlendi. Bombardımanlarda, çoğu hafif şekilde toplam 36 Filistinli yaralandı. Haberleşme tesislerini de hedef alan roketli saldırılarda üç İsrail askerinin linç edildiği karakol yerle bir oldu.

Gazze'de itfaiye binasını ve balıkçı barınağını imha eden helikopterlere, kıyıya yaklaşan İsrail gemileri bombardımanla eşlik ettiler. İsrail, operasyonun başlamasıyla birlikte Batı Şeria'da toplam 8 Filistin kasabasını abluka altına aldığını açıkladı.

İsrail, yaklaşık 3 saat sonra İsrail, Filistin hedeflerine yönelik operasyonunun sona erdiğini açıkladı. İsrail Başbakanı Barak'ın Siyasi İşler ve Güvenlik Danışmanı Danny Yatom, televizyonda yaptığı açıklamada, ‘‘İsrail askeri operasyonlarının bu aşaması sona erdi’’ dedi. Ancak İsrail helikopterleri akşam da Batı Şeria'nın Nablus ve El Halil kentlerine hava saldırısı düzenledi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından yapılan yazılı açıklamada, ‘‘Clinton'ı, nefreti körükleyecek eylemlerin durdurulması amacıyla İsrail'e müdahale etmeye çağırıyoruz’’ denildi.

Filistin Devlet Başkanı Arafat'ın lideri olduğu El Fetih hareketi, İsrail saldırılarının karşılıksız kalmayacağını belirterek, seferberlik çağrısında bulundu.

Askerleri linç edip camdan attılar

Filistinliler'in karakolu basıp tutuklu üç İsrail askerini linç ettikten sonra cesetleri ikinci kat penceresinden atması İsrail'i çıldırttı. Karakolun dışında bekleyen yüzlerce Filistinli'nin de cesetleri demir çubuklarla parçalaması bardağı taşırdı. Hemen operasyona başlayan İsrail, Ramallah ve Gazze'ye bomba yağdırdı. Olayın yaşandığı karakol da bombalanırken, dışarıda park eden araçlar alev alev yandı. İsrail Başbakanı Ehud Barak, İsrail'in Filistin hedeflerini vurmasının sorumluluğunun, ‘‘İsrail askerlerinin Ramallah'ta linç edilmelerini önleyemedikleri için Filistinlilere ait olduğunu’’ söyledi.

İsrail: Sembolik uyarı

İsrail, helikopter saldırılarının, İsrail askerlerinin öldürülmesine ‘‘sembolik ve sınırlı bir karşılık’’ olduğunu bildirdi. Ordu açıklamasında, saldırının, ‘‘Şiddetin uygulandığı bir zamanda aylak aylak oturmayacağımız’’ yolunda Filistin yönetimine bir uyarı olduğu kaydedildi.

Filistinliler: Bu savaştır

Filistin yöneticileri, İsrail bombardımanlarını ‘‘savaş ilanı’’ olarak değerlendirdiler ve BM Güvenlik Konseyi'nin derhal toplanmasını istediler. AFP'ye demeç veren Filistin Uluslararası İşbirliği Bakanı Nebil Şaat, Arafat'ın da bu saldırıları savaş olarak değerlendirdiğini belirterek ‘‘Halkımız, topraklarını savunmasını bilecektir’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!