Zimbabve'de seçim sonrası şiddet

Güncelleme Tarihi:

Zimbabvede seçim sonrası şiddet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 09:11

Zimbabve'de öğretmenler sendikası, eğitimcilerin seçim sonrası şiddetin hedefi haline geldiğini bildirerek, hükümetin saldırıları durdurmaması halinde genel grev yapma tehdidinde bulundu.

Yenilikçi Öğretmen Sendikasından yapılan açıklamada, yürütülen şiddet kampanyasının amacının, kendilerini korkutarak seçimin ikinci turunda görev almalarını engellemek olduğu belirtildi.

Sendikanın açıklamasında, hükümetten okullarda şiddetin sona ermesini sağlaması istenirken, aksi takdirde eylem yapmak zorunda kalacakları ifade edildi.

Açıklamada, 1700'den fazla öğretmenin şiddetten kaçtığı belirtilerek, öğretmenlerden "siyasi olarak istikrarsız bölgeler"i terk etmeleri çağrısında bulunuldu.

Sendika, geçen hafta 133 üyesinin saldırıya uğradığını, 496 üyesinin de seçimle ilgili konularda sorguya çekildiğini bildirdi.
Bu arada Katolik Adalet ve Barış Komisyonu da ülkedeki siyasi şiddeti protesto ederek, BM ve Afrika Birliğinden, seçiminin planlanan ikinci turunu denetlemesini istedi.

Komisyon, 29 martta yapılan devlet başkanlığı seçiminin resmi sonuçlarını 5 hafta gecikmeyle açıklayan Zimbabve Seçim Komisyonuna artık "tarafsız seçim hakemi" olarak güvenilemeyeceğini de belirtti.

Zimbabve'de muhalefetle birlikte uluslararası ve yerel insan hakları örgütleri, 1980'den bu yana iktidarda olan Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin seçimden ikinci çıkmasından sonra iktidar partisi, hükümet yanlısı milisler ve orduyu şiddet kampanyası yürütmekle suçluyor.
Seçim komisyonu, devlet başkanlığı seçiminde ne Mugabe ne de muhalefet lideri Morgan Tsvangirai salt çoğunluğu sağlayabildiği için ikinci turun yapılması gerektiğini açıklamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!