Zika bu kez de Danimarka'da görüldü! İşte virüsle ilgili bilmeniz gereken her şey

Güncelleme Tarihi:

Zika bu kez de Danimarkada görüldü İşte virüsle ilgili bilmeniz gereken her şey
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2016 11:27

Güney Amerika'da binlerce bebeğin beyinlerine hasar veren Zika virüsü Danimarka'daki bir hastada görüldü. Avrupa kıtasında daha önce İngiltere ve Hollanda'da da Zika vakalarına rastlanmıştı. Virüsün insandan insana geçtiği bir vaka henüz görülmese de hastalığın cinsel yollarla bulaşabileceği ifade ediliyor. Öte yandan Güney ve Orta Amerika ülkelerine seyahat eden herkes de hastalık riskiyle karşı karşıya... Son olarak Dünya Sağlık Örgütü'nün bölgesel kuruluşu Pan Amerikan Sağlık Örgütü, Zika'nın Batı Yarımküre'de Kanada ve Şili hariç en az 20 ülkede görüldüğünü bildirdi. ABD de 22 ülkeye karşı seyahat uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Devlet televizyonu DR'nin haberine göre, ülkenin doğusundaki Aarhus şehrinde yaşayan bir kişi, Güney ve Orta Amerika seyahatinin ardından hastalandı. Alınan numunelerde, hastanın sivrisinekler tarafından bulaştırılan Zika virüsü taşıdığı ortaya çıktı.

Hastanenin başhekimi Lars Ostergaard tarafından yapılan açıklamada, "Danimarkalı bir turistin Orta ve Güney Amerika'ya seyahatinin ardından Zika virüsüyle döndüğü tespit edilmiştir" denildi.

Hastanın genç bir erkek olduğu ve tamamen iyileşmesinin beklendiğini ifade eden Dr. Ostergaard, "Ona gelecek birkaç ayda prezervatif kullanmasını tavsiye ediyoruz, çünkü bu virüsün ilk aylarda cinsel ilişki yoluya bulaşabildiği yönünde haberler var" diye konuştu.

Daha önce Hollanda'da da Güney Amerika'ya seyahat eden 10 kişide Zika olduğu kesinleşmişti. İngiltere Kamu Sağlığı Dairesi'nden yapılan açıklamada da, Kolombiya, Surinam ve Guyana'dan dönen üç kişide Zika virüsünün tespit edildiği bildirilmiş, İtalya, İspanya ve İsviçre'de de Zika virüsü vakalarına rastlandığı belirtilmişti. 

Haberin Devamı

ABD, virüs nedeniyle 22 ülkeye seyahat uyarısında bulunmuştu.

Zika bu kez de Danimarkada görüldü İşte virüsle ilgili bilmeniz gereken her şey

DSÖ: AYIRICI SEMPTOM KAŞINTI
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de Zika virüsü ile ilgili araştırmaların devam ettiğini açıkladı.

Cihan Haber Ajansı'nın aktardığına göre, dün Cenevre'de basın toplantısı düzenleyen DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, sivrisinekler tarafından yayılan Zika virüsünün, diğer hastalıklar gibi ateş, baş ağrısı ve eklem ağrısı semptomlara yol açtığını fakat onu diğerlerinden ayıran semptomun kaşıntı olduğunu ifade etti.

Brezilya'da 4 bin mikrosefali vakasının incelendiğini belirten sözcü, bunların Zika virüsü ile bağlantısı konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini kaydetti. Sözcüon dönemde bu hastalık sebebiyle 49 bebeğin öldüğü, bunlardan 8'inde virüsün tespit edildiğini dile getirdi.

Hastalığın tedavisi ya da aşısı henüz bulunabilmiş değil. Doktorlar, hastalığa yakalananlara istirahat, yeterince sıvı almaları, ateş ve ağrıyı da mevcut ilaçlarla gidermelerini tavsiye ediyor. Özellikle tropikal bölgelerde görülen hastalıktan korunmanın en etkili yolu ise sivrisineklerin ısırmasına karşı önlem almak.

Brezilya'da salgın şeklinde ilk kez 2015 yılının mayıs ayında görülen Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü belirtiliyor. Batı Nil virüsü gibi sivrisinek yoluyla yayılan Zika virüsünü ABD'de bulaştıran sivrisineklerin Teksas, Florida ve New Jersey eyaletlerinin doğu kıyılarında görüldüğü açıklanmıştı. Brezilya'da nöro-gelişimsel bozukluk olan "mikrosefali (küçük kafa)" vakası normalde yılda ortalama 200 bebekte görülürken virüsün yayıldığı ekim ayından itibaren bu sayı 4 bine yaklaştı. Ülkenin kuzeydoğusundaki fakir Pernambuco bölgesinde yenidoğanların yüzde 1-2'sinde mikrosefaliye rastlanıyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. Aedes türü sivrisineklerin sokması sonucu insana bulaşabilen virüsün önlenmesi amacıyla 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında da olimpik alanların günlük temizlik taramasından geçirileceği bildirildi.

BAKMADAN GEÇME!