Zerkavi'ye gıyabında idam cezası

Güncelleme Tarihi:

Zerkaviye gıyabında idam cezası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2006 15:00

Ürdün'de bir mahkeme, aralarında Irak'taki direnişin liderlerinden Ebu Musab ez-Zerkavi'nin de bulunduğu 9 sanığı idam cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

Ez-Zerkavi hakkında daha önce de iki kez idam kararı verilmişti

Firarda olan ez-Zerkavi ve üç sanık hakkındaki karar gıyabında verildi.

Ürdün'de 2004 yılında kimyasal saldırı düzenlemeyi hedefledikleri iddiasıyla yargılanan sanıklardan beşi karar duruşmasında hazır bulundu.13 sanıktan ikisi 1 ila 3 yıl hapis cezasına çarptırılırken, iki sanık da beraat etti.

Ürdünlü yetkililere göre, sanıklar kimyasal madde yükledikleri kamyonlarla aralarında istihbarat servisi binasının da bulunduğu bazı hedeflere kimyasal maddelerle saldırı düzenlemeyi planlıyordu.

Yetkililer, eğer gerçekleşseydi saldırının binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanabileceğini de öne sürüyor.Savunma avukatları ise, müvekkillerinin az miktarda pillerde kullanılan kimyasal maddeyle yakalandığını söyledi.

Haberin Devamı

Avukatlar, operasyonun lideri olduğu öne sürülen Azmi el Jayusi'nin ifadesinin işkence altında alındığını da savundu.

Savcılık, eylemin mali kaynağının ise ez-Zerkavi tarafından sağlandığını ileri sürüyordu.

Ez-Zerkavi'ye ait olduğu öne sürülen bir ses kaydında, eylemin sorumluluğu üstleniliyor. Ancak kimyasal madde kullanılacağı iddiası reddediliyor.

Bu son kararla ez-Zerkavi hakkında verilen idam hükmü sayısı üç oldu.

Ürdünlü ez-Zarkavi, Irak'taki direniş hareketinin başlıca sorumlusu olarak gösteriliyor ve ABD'nin Irak'ta arananlar listesinin başında bulunuyor.

ABD, ez-Zarkavi'nin başına 25 milyon dolar ödül koymuştu.

Ebu Mussab Ez-Zerkavi son iki yıl içinde, Iraklı siviller ve güvenlik güçlerini hedef alan çok sayıda saldırıyı, adam kaçırma ve rehinelerin öldürülmesi olaylarını üstlenmişti.

Ez Zerkavi, El Kaide tarafından geçen yıl Irak sorumlusu olarak ilan edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!