Zehirli tavuk skandalında itiraf

Güncelleme Tarihi:

Zehirli tavuk skandalında itiraf
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Belçika'da tavuk yemlerine dioksin adlı kansere yol açan maddenin karıştığı ortaya çıkınca tutuklanan Verkest Yem Fabrikası'nın sahibi Lucien Verkest (64) ile oğlu Jan (41) suçlarını itiraf ettiler. Polisten alınan bilgiye göre, sorgulama sırasında itirafta bulunan baba oğul, ocak ayı içinde hayvani yağları, makine yağıyla karıştırıp ‘‘Yüzde yüz hayvani yağ’’ diye gösterdiklerini doğruladı. Zehirli yağlarla karıştırılmış 80 ton yemin, Avrupa'nın çeşitli ülkelerine satıldığını açıklayan baba oğul, bunu kár için yaptıklarını, muhtemel bir kontrolda skandalın ortaya çıkmaması için sahte evrak düzenlediklerini de itiraf ettiler.

Verkest fabrikasında üretilen zehirli yemlerin, sadece Belçika'da 416 tavuk, 500 domuz ve 150 sığır besi çiftliklerinde kullanıldığı, Almanya, Fransa ve İtalya'da da çeşitli çiftliklerin aynı yemlerden satın aldığı belirlendi.

BÜYÜK KAOS

Bu arada Belçika Hükümeti yem skandalıyla ilgili soruşturma açılmasına karar verdi. Belçika'da iç tüketimi tamamen durduran, ABD'den Singapur'a kadar birçok ülkenin sadece Belçika değil bütün AB ülkelerinden tavuk, yumurta, domuz ve sığır eti alımlarını durdurmasına yol açan skandalın yarattığı tahribat giderek yayılıyor. İsviçre'den Güney Kore'ye kadar birçok ülke de Belçika ürünlerine karşı benzer önlemler aldı.

Yaklaşık 80 ton hayvan yemine dioksin karıştığı biliniyor, ancak hükümet hangi üreticinin bu yemleri kullandığını belirleyemiyor. Bu nedenle de tavuk ve yan ürünlerinin tüketimi tamamen durdu. Belçika'daki binlerce kasap bugün dükkanlarını açmama kararı aldı.

Skandalın patlak verdiği günden bu yana tavuk, yumurta, domuz ve sığır eti tüketimi yasak. Hükümetin bu ürünler üzerindeki yasağı ne zaman kaldıracağı şu anda belirsiz. Ayrıca halk füme tavuk, gofret ve mus şokola gibi ürünlerden de uzak duruyor. Dioksin skandalı nedeniyle halk balıkçılara ve organik gıda satan dükkanlara yöneldi. Bu nedenle balık sıkıntısı başgösterdi. Ayrıca İtalyan ve İspanyol salamları da son günlerde çok revaçta.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!