Zambiya'da halk sandık başına gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Zambiyada halk sandık başına gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2008 10:52

Orta Afrika ülkesi Zambiya'da devlet başkanlığı seçimi için oy kullanma işlemi başladı.

Polis ve askerlerin güvenlik önlemi aldığı ülkede seçmenler, temmuzda beyin kanaması geçiren ve 59 yaşında Paris'te yaşamını yitiren Devlet Başkanı Dr. Levy Patrick Mvanavasa'nın yerine devlet başkanı seçmek için oy sandıklarına gitmeye başladı.

Seçimde muhalefet lideri Michael Sata ve vekaleten devlet başkanı olan, 1991'den bu yana iktidarda bulunan Çok Partili Demokrasi Hareketinden Rupiah Banda favori gösteriliyor.

Yetkililer, Sata'nın, seçimi Banda'nın kazanması halinde sonuçları kabul etmeyeceğine ilişkin tehditlerinin ardından olay çıkmasından endişe ediyor.

Yurtsever Cepheden Sata, dün de seçime hile karıştırılmasını önlemek amacıyla kendisini destekleyenlerden oy verme merkezlerinin önünde yatmalarını ve tetikte olmalarını istemişti.

2006'daki son seçimde Sata, Levy Patrick Mvanavasa'nın zaferini ilan etmesinden sonra sonuçları eleştirmiş, Sata'nın yandaşları günlerce güvenlik güçleriyle çatışmıştı.

Yaklaşık 3,9 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede oy verme işlemi TSİ 19.00'da sona erecek. Sonuçların gelecek haftadan önce açıklanması beklenmiyor.

ZAMBİYA

Denize kıyısı olmayan Zambiya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Tanzanya, Malavi, Mozambik, Zimbabve, Botsvana, Namibya ve Angola ile komşu. Ülke, adını Zambezi Irmağından alıyor. Eski adı Kuzey Rodezya olan Zambiya, 752 bin 612 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye'den biraz küçük bir ülke. Nüfusu 12 milyon olan ve ekonomik geliri büyük ölçüde bakır madenlerine dayanan Zambiya'da, nüfusun yüzde 65'i günde bir dolardan az parayla yaşıyor. Bir milyondan fazla kişinin HIV pozitif olduğu ülkede, yaklaşık 370 bin kişi AİDS tedavisine ihtiyaç duyuyor.

Resmi dili İngilizce olan Zambiya'da 30'a yakın lehçe kullanılıyor. Zambiya, 1991'de Hristiyanlığı kabul etse de ülkede geleneksel Afrika dinleri yaygın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!