Zamana karşı büyük yarış

Güncelleme Tarihi:

Zamana karşı büyük yarış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2018 01:44

Tayland, sel yüzünden mahsur kaldıkları mağarada 10 gün sonra bulunan 12 çocuk ve antrenörlerini kurtarmak için seferber oldu. Mağara ağzına 4 km ve 3 saat uzaklıkta olan çocukların su dolu tünellerden geçebilmeleri için yüzme ve dalış eğitimi hazırlıkları başladı. Bir yandan da yaklaşan muson yağmurları nedeniyle zamana karşı yarış veriliyor.

Haberin Devamı

TAYLAND, 23 Haziran’da girdikleri mağara kompleksinde sel yüzünden mahsur kalan pazartesi akşamı ise sağ olarak bulunan 12 futbolcu çocuk ve antrenörlerini gün yüzüne çıkarmak için zamana karşı yarış veriyor. Çocukların 4 km boyunca bir kısmını su basmış tünelleri tüple yüzerek geçmesi planlanıyor. Ancak çocukların bir kısmının yüzme bilmemesi, şimdiye kadar tüplü dalış yapmamış olmaları bir yandan da yağmaya devam eden yağmur ve yeni su baskınları Tayland’ı büyük bir sınavla karşı karşıya bırakıyor.

YENİ VİDEO ÇIKTI

Pazartesi akşamı kurtarma operasyonuna katılan İngiliz dalgıçlar tarafından bulunan 12 çocuk ve antrenörünün sağlık durumunun iyi olduğu belirtiliyor. 7 görevli 11’inci geceyi çocuklarla birlikte geçirirken yeni bir video da kamuoyuyla paylaşıldı. Bazı çocukların giysilerini değiştirdiği, battaniyeye sarılı oldukları, kiminin sıyrıklarına ilk yardım müdahaleleri yapıldığı görülüyor. Tay geleneklerine göre selam veren çocuklar daha sonra lakaplarıyla kendilerini tanıtıp ‘Sağlığım iyi’ diyor. Ayrıca çocuklara ızgara et ve pilavdan oluşan ilk öğün de ulaştırıldı. Çocukların bugün ya da yarın dalış eğitimine başlaması hedefleniyor. Öncelikle tam yüz maskesiyle nefes alıp verme eğitiminin ardından yüzme ve dalış eğitimlerine başlanması bekleniyor. Ancak yetkililer, soğuk bir kahve kıvamında olan mağara sularında ilerlemenin riskli olacağı uyarısında da bulunuyor.

Haberin Devamı

HAZIR OLANA TAHLİYE

Çocukların mahsur kaldığı Tham Luang Nang mağarasının bulunduğu Çiang Rai eyaletinin valisi Narongsak Osottanakorn, “Hepsi aynı anda tahliye edilmeyebilir. Hazır olanlar önce çıkabilir. Durumlarını gözden geçiriyoruz. Hazır olup olmadıklarını görmemiz gerekiyor. Eğer bir risk görürsek tahliye planını uygulamayacağız” dedi. 10 gün boyunca yeterli beslenemedikleri için zayıf düşen 11-16 yaş arasındaki 12 çocuk ve 25 yaşındaki antrenörlerine gıda takviyesi yapılırken şiddetli bir şekilde yağmaya devam eden yağmur karşısında su tahliye motorlarının yetersiz kalması, artmaya devam eden su seviyesi kaygıya yol açıyor.

Haberin Devamı

İNTERNET HATTI ÇEKİLİYOR

TAYLANDLI yetkililer, komandolarla, çocukların bulunduğu yere fiberoptik internet hattı çekilmesi için çalıştıklarını açıkladılar. Teknisyen Phoowanart Keawdum, kablo çekildikten sonra mağarayla telefon bağlantısının kurulabileceğini söyledi. Yetkililer önceki gün de kablo çekmeyi denemiş, ancak ekipmanların suda zarar görmesi nedeniyle ilerleme sağlayamamışlardı. Çocukların sağlık durumları ve morallerinin iyi olduğu, mağaraya ulaşan gönüllü dalgıç ve komandolarla şakalaştıkları belirtiliyor.

TURİSTİK MERKEZ OLACAK

TAYLAND Turizm Dairesi (TAT), çocukların mahsur kaldığı Tham Luang Nang mağarasının turizm cazibe merkezi olması için çalışmalara başlayacağını bildirdi. Buna göre mağara hem yurtiçi hem de yurtdışından turistlerin ilgisini çekerken bölgenin yaz ayları için uygun olduğu, ancak yağmur mevsiminde izin alınması gerektiği kaydediliyor.

Haberin Devamı

Bilgi notu: Yetkililer çocukları ya sualtında yüzdürerek ya da 4 ay suların çekilmesini bekleyerek tahliye etmeyi değerlendiriyor. Çocukların bulunduğu yer, dağın 800 m derinliğinde. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!