‘Yüzde yüz zaferden sonra çekiliyoruz’

Güncelleme Tarihi:

‘Yüzde yüz zaferden sonra çekiliyoruz’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2019 08:30

DEAŞ’ın Suriye’deki son beldesinin hemen hemen tamamı Koalisyon ve desteklediği SDG’nin eline geçerken, ABD Başkanı Trump, “DEAŞ’a karşı yüzde 100 zaferden sonra çekiliyoruz” dedi. Trump, AB ülkelerinden Avrupa kökenli DEAŞ’lıları yargılamalarını da istedi.

Haberin Devamı

SURİYE’nin doğusundaki Deyrizor vilayetinde terör örgütü DEAŞ’a ait son belde olan Baguz’un ABD öncülüğündeki Koalisyon’un desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından çok büyük ölçüde ele geçirilmesi sonrası ABD Başkanı Donald Trump’tan açıklama geldi. Twitter’dan paylaşım yapan Trump, “DEAŞ’a karşı yüzde 100 zaferden sonra çekiliyoruz” ifadesini kullandı. ABD Başkanı Trump, Avrupa ülkelerine, Suriye’de yakalanan Avrupa kökenli terör örgütü DEAŞ militanlarını teslim alarak yargılamaları çağrısında bulunarak, aksi halde teröristleri serbest bırakmak zorunda kalacağını belirtti.

ESAD’DAN SDG’YE UYARI

Suriye’de ele geçirdikleri DEAŞ’lı teröristlere ilişkin açıklamasında Trump, “İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye’de yakaladığımız 800 DEAŞ militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. DEAŞ çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak” ifadelerini kullandı. DEAŞ’lı teröristlerin beklenildiği gibi Avrupa’ya geçmesini görmek istemediklerini belirten Trump, “Çok şey yaptık, çok (para) harcadık. Artık başkalarının da adım atıp yapabildikleri işi yapma zamanı” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, en büyük bileşenini terör örgütü PKK’nın kolu YPG’nin oluşturduğu SDG’yi uyardı. Devlet televizyonuna konuşan Esad, “Amerikalılara güvenen gruplara diyoruz ki, Amerikalılar sizi korumayacaktır” dedi. “Amerikalılar sizi, takasta kullanılacak araçlar gibi ceplerine koyacaktır ve bunu yapmaya başladılar” diyen Esad, “Sizi devletiniz dışında hiç kimse korumayacak. Eğer kendinizi ülkenizi savunmaya hazırlamazsanız, yalnızca köle olursunuz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

REJİMLE İŞBİRLİĞİ OLURSA DESTEĞİ KESERİZ

DEAŞ ile mücadeleden sorumlu Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekatı Komutanı Amerikalı Korgeneral Paul J. LaCamera, SDG’nin Esad rejimi ya da Rusya ile işbirliği yapması halinde desteği keseceklerini söyledi. Reuters’ın haberine göre; bir grup gazeteciye konuşan LaCamera, SDG’ye ilişkin “Bizimle ortak oldukları sürece onları eğitmeyi ve silahlandırmayı sürdüreceğiz” dedi. LaCamera, SDG’nin rejim ya da Rusya’ya dönmesi halinde artık ABD’nin ortağı olmayacağını ve bu nedenle ilişkilerinin kesileceğini vurguladı.

‘Yüzde yüz zaferden sonra çekiliyoruz’

Haberin Devamı

JEFFREY: REJİM YERLEŞMEMELİ

Almanya’nın Münih kentindeki 55. Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda ‘Suriye Krizi’ başlıklı oturumda konuşan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “ABD, Esad’ın ülkenin kuzey bölgesini tekrar kontrol altına almasını istemiyor” dedi. Jeffrey, ABD’nin bölgede üç hedefini şöyle özetledi: “DEAŞ’la mücadele. Suriye krizinde Birleşmiş Milletler öncülüğünde siyasi bir çözüm. İran askerlerinin bölgeden çekilmesi.”

ABD’nin askerlerini bölgeden çekeceğine işaret eden Jeffrey, “Biz bir anda hemen çekilmeyeceğiz. Düzenli olarak adım adım askerlerimizi çekeceğiz. Biz Türkiye’nin endişelerini paylaşıyoruz. SDG’nin durumunun kötüleşmesini istemiyoruz. Biz tamamen çekilmiyoruz. Saldırı tehlikesine karşı hava kuvvetlerimizi orada hazır tutacağız. Biz bölgede önemli bir aktörüz. Biz müttefiklerimizi yalnız bırakmadığımızı göstermek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

‘Yüzde yüz zaferden sonra çekiliyoruz’

Haberin Devamı

AKAR: ANA SORUN TERÖR

Aynı oturumda konuşan Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Bizim ana sorunumuz terör. YPG Kürtleri temsil etmiyor. YPG bir terör örgütü” dedi. Türkiye ile ABD arasında bir görev gücü oluşturulduğunu hatırlatan Akar, mültecilerin Suriye’ye dönmesi için uygun ortamı oluşturacaklarını vurguladı.

Akar, “Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine saygı duyuyoruz. Bizim için asıl mesele hudutlarımızın ve halkımızın güvenliğidir. Asıl mesele güvenlik. YPG veya DEAŞ teröristlerinden kurtulmak” dedi. Bakan Akar, Fırat’ın doğusunda 440 km uzunluğundaki güvenli bölgenin YPG teröristlerinden arındırılması ve kontrolün Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sağlanması gerektiğini de vurguladı. “Suriye’deki mevcut durum nedeniyle Şam, teröristlerle tek başına mücadele edemiyor” diyen Akar, “Biz o nedenle oradayız” dedi. (Celal ÖZCAN / MÜNİH)

Haberin Devamı

‘HAN ŞEYHUN’DA KATLİAM YAPILIYOR’

SURİYE Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Abdurrahman Mustafa, Esad’a bağlı rejim güçleri ile İran yanlısı milislerin İdlib’in güneyindeki Han Şeyhun’da katliam yaptığını, bölgede bir hafta içinde 100’den fazla sivilin öldürüldüğünü söyledi. Soçi’de geçen perşembe günü yapılan üçlü zirvenin ardından İdlib’in güneyinde rejim güçleri ile Özgür Surye Ordusu’nun (ÖSO) en büyük silahlı grubu Ceyş el İzze arasındaki çatışmalar dün sabahtan itibaren iyice şiddetlenmeye başladı. İdlib güneyinde Han Şeyhun, Kalaat el Madik, Gab düzlükleri, Latamina ve Maraat el Numan bölgeleri ile rejim güçlerinin elinde bulunan Hama’nın kuzeyindeki Miharde bölgesindeki elektrik santralı, Cabanzeil el Abidin, Kamhana saldırıların en yoğun yaşandığı yerler oldu.(Uğur ERGAN / ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!