Yüzbaşı’dan evet

Güncelleme Tarihi:

Yüzbaşı’dan evet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2004 02:01

40 yıldır bu sorun çözülmedi. İlk kez böyle bir fırsat yakaladık. Bu fırsatın değerlendirilmesini istiyorum. Torunlarımızın da bizim gibi Kıbrıs sorunlarıyla yaşamasını istemiyorum. Sandıktan ‘evet’ kararının çıkması için eğer imkan verilirse, gider Kıbrıs’ta konuşmalar yaparım.

KIBRIS’a 1964 yılında Türk savaş uçaklarının yaptığı müdahalede ilk bombayı attığını söyleyen Pilot Yüzbaşı Mehmet Karagöz, Annan Planı’na evet denilmesi gerektiğini söyledi. Şimdi 73 yaşında olan ve emeklilik günlerini Antalya’da geçiren Karagöz, Kıbrıs’ı Türkiye’nin sırtındaki kambur olarak nitelendirdi, ‘40 yıldır bu sorun çözülmedi. İlk kez böyle bir fırsat yakaladık. Bu fırsatın değerlendirilmesini istiyorum. Torunlarımızın da bizim gibi Kıbrıs sorunlarıyla yaşamasını istemiyorum’ dedi. Kıbrıslı Türkler’in kendi ayaklarının üzerinde durması için Annan Planı’nı onaylaması gerektiğini ifade eden Karagöz, ‘Sandıktan ‘evet’ kararının çıkması için eğer imkan verilirse, gider Kıbrıs’ta konuşmalar yaparım. Güney Kıbrıslı Rumlar’ın ve Kuzey Kıbrıslı Türkler’in 24 Nisan’daki referandumda ‘evet’ oyu kullanacaklarına inanıyorum’ diye konuştu.

KÖYLERİ BOMBALADIM

Diyarbakır 181’inci Filo’da görevli Yüzbaşı iken 7 Ağustos 1964’te 4 savaş uçağı olarak havalandıklarını anlatan Karagöz, ‘Bir gece önce İncirlik Üssü’ne konuşlanmıştık. Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İrfan Tansel’in emriyle havalandık. Paşiyama Köyü’nü vurmamız söylenmişti ve 5 dalış yaparak verilen emri yerine getirdik. Aynı gün 15.00 sıralarında ikinci kez havalanarak, bir kaç Rum gemisini batırdık’ diye konuştu.

TOPEL ŞEHİT OLDU

Karagöz, kendisinden yaklaşık 30 dakika sonra havalanıp şehit olan Cengiz Topel’in kendisinde derin üzüntü yarattığını belirtti, şunları söyledi: ‘Görevi tamamlayıp, İncirlik’e geri döndük. Bizden sonra yurdun çeşitli illerinden uçaklar Kıbrıs’a gitmiş. Cengiz Topel de Konya’dan havalanan ekipte yer alıyordu. Biz görevimizi tamamlayıp dönünce, 2’nci Hava Kuvvet Komutanı Tuğgeneral Emin Alpkaya’dan bir askerimizin şehit olduğu haberini aldık. Konya ekibinde bulunan Cengiz Topel’in, uçağı düşmeden önce paraşütle atladığını, ancak yine de kurtulamadığını öğrendik’ dedi.

1 GÜNLÜK HAREKÁT

Harekatın bir gün sürdüğünü belirten Karagöz, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ise Yarbay rütbesinde olduğunu, Albay rütbesine yükseldikten sonra da Hava Kuvvetleri’nde 5 yıl uçuş öğretmenliğinin ardından emekli olduğunu ifade etti.

O günlerde neler olmuştu

6-11 Ağustos 1964: Rumlar, Türklere karşı tekrar saldırıya geçti. Tillirga, Mansura ve Koççira bölgelerinden kaçan Türkler, Erenköy’e sığındı. Buradaki Türkler, büyük bir direnişe başladı. 8-11 Ağustos’ta Türk uçakları, Erenköy’deki Rum birliklerini bombaladı. 8 Ağustos günü, Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel şehit oldu. 11 Ağustos’ta ateşkes ilan edildi.

Hürriyet’i saklamış

Emekli Albay Mehmet Karagöz, o tarihte Hürriyet Gazetesi’ne manşet olan haberi, evinde çerçeveleterek saklamış. Gururla gösteriyor ama biraz hüzünlü; ‘Kıbrıs’ın kurtuluşu için ilk bombayı attım. Ancak, savaş kararı TBMM’den geçmediği için Gazi unvanı verilmedi. Bu her zaman içimde bir ukde olarak kaldı.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!