Yunanlı başkanın Altınoluk gezisi fanatikleri kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Yunanlı başkanın Altınoluk gezisi fanatikleri kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2002 01:52

Yunanistan şu günlerde yine akıl almaz bir fanatizm örneğine sahne oldu. Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan acıları tarihe gömmek ve dostluğu yerleştirmek için elele veren Altınoluk ve Yera Belediye başkanları aleyhine kampanya başlatıldı.

Fanatiklerin yoğun baskısı sonucu Yera Belediye Başkanı Pavlos Voyaçis, Türkiye'yi ziyaret ettiği için özür dilemek zorunda kaldı.

Kampanyayı alevlendiren gerekçe, Yera Belediye Başkanı Pavlos Voyaçis'in 19 Mayıs'ta Altınoluk'a yaptığı dostluk ziyareti oldu. Voyaçis, Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aynur'un daveti üzerine, yeni spor salonunun açılışı için düzenlenen törenlere katılmak üzere 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı günü Altınoluk'a gitti. Ama fanatiklerin ayaklanacağını hiç düşünmedi.

Aslında bu ziyaret Aynur'un Yunanistan'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını kazandığı 25 Mart'ta Yera'ya yaptığı dostluk ziyaretine bir karşılık niteliğindeydi. Voyaçis de 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda bir dostluk jesti yapıyordu.

Mustafa Kemal'in Kurtuluş Savaşı için Samsun'a çıktığı 19 Mayıs'ta Pontuslular'ın soykırıma uğramaya başladığını iddia eden fanatik gruplar ayaklandı ve dostluk için büyük çaba gösteren Yera Belediye Başkanı aleyhine kampanya başlattı.

Yera Belediye Başkanı, Altınoluk Belediye Başkanı'nın 25 Mart'ta Yunanistan'a geldiğini hatırlatarak, kimsenin tarihi unutmadığını ancak bunun ötesinde Türk-Yunan ilişkilerini geliştirmek gerektiğini söyledi.

Başkan Pavlos Voyaçis, ‘‘Benim ailem de İzmir'den göç etti. Onlar da göçmen hayatı yaşadı. Artık tarihi yeniden yazmalıyız. Ege iki halk arasında dostluk ve kardeşlik denizi olmalı’’ dediyse de fanatiklere dinletemedi. Voyaçis, kampanyanın devam etmesi üzerine, 19 Mayıs'ın Pontuslular için önemli bir gün olduğunu bilmediğini belirterek özür dilemek zorunda kaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!