Yunanistan'da gençler polisle çatıştı: 784 gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Yunanistanda gençler polisle çatıştı: 784 gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2009 00:00

Yunanistan'ın başkenti Atina'da geçen yıl 6 Aralıkta polis kurşunuyla yaşamını yitiren 16 yaşındaki genci anma etkinlikleri düzenlendi. Etkinlikler sırasında çıkan olaylarda ülke genelinde 784 kişinin gözaltına alındığı, 5 gösterici ile 26 polisin yaralandığı bildirildi. Gözaltına alınanlar arasında Türklerin de olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

OLAYLI YIL DÖNÜMÜNDEN FOTOĞRAFLAR

ATÄ°NA'YI YAKIP YIKTILAR - WEB TV   Â

Yunan basını, Aleksis Grigoropulos adlı gencin ölüm yıl dönümü dolayısıyla, hafta sonunda baÅŸta Atina ve Selanik olmak üzere, birçok kentte üniversite ve orta öğretim öğrencileri ile kendilerini "iktidar karşıtı" olarak tanımlayan grupların düzenlediÄŸi gösterilerde, güvenlik güçleriyle çatışmalar çıktığını duyurdu.  Â

Atina'nın Patisia ve Kesariani semtlerindeki karakollara bu sabah taş ve sopalarla saldırıldığı, kentin ana caddelerinden Vuliagmenis'te çöp konteynerlerinin ateşe verildiği, Mesogion Caddesinde ise oturma eylemi yapan göstericilerin bölgeyi trafiğe kapattığı kaydedildi.

Bu arada Girit Adasındaki gösterilerde, eylemciler ile güvenlik güçleri arasında arbede çıktığı açıklandı.

Haberin Devamı

YoÄŸun güvenlik önlemlerine raÄŸmen olayların engellenemediÄŸi belirtilen haberlerde, gösterilerde 22 dükkanın hasar gördüğü bildirildi.Â

İki gündür süren protesto gösterilerinde ülke genelinde 58'i yabancı 784 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Bu kişilerden 136'sı tutuklanırken, gözaltına alınanların arasında Türklerin de olduğu bildirildi.

HAYAT DURDU

Öte yandan "polis şiddetini" protesto eden eğitimciler bugün 24 saat grev yaparken, kamu çalışanları 3 saatlik iş durdurma eylemiyle gösterilere destek verdi.

Protesto gösterileri nedeniyle kent merkezlerinde ulaşım zaman zaman durma noktasına geldi.

Grigoropulos'un hayatını kaybetmesinin ardından Yunanistan'ın pek çok kentinde haftalarca süren protesto gösterileri düzenlenmişti.

Gösterilerde, yüzlerce işyeri ve banka şubesi, kamu binası ve araçta ciddi maddi hasar meydana gelmiş, Atina, Selanik, Yanya, Patra ile Girit adası başta olmak üzere birçok kentte çok sayıda polis karakolu ateşe verilmiş, onlarca polis yaralanmış, kent merkezleri ise adeta savaş alanına dönmüştü.

Yunanistan'da Grigoropulos'tan önce de 1985 yılında bir genç polis kurşunuyla yaşamını yitirmiş, ülkenin dört bir yanında çıkan olaylar aylarca sürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!