Yunanistan’a ‘12 mil’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’a ‘12 mil’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2018 01:35

İstifa eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas’ın dile getirdiği Yunan karasularının kademeli olarak 12 mile çıkarılması planları üzerine Türk Dışişleri, Yunanistan Büyükelçisini bakanlığa çağırdı. Bakanlık, Elçi Mavroidis’e 12 milin savaş sebebi olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’da kısa süre önce istifa eden eski Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas’ın dile getirdiği, ardından Başbakan ve yeni Dışişleri Bakanı Aleksis Çipras’ın da Ege’deki Yunan karasularını kademeli olarak 12 mile çıkarılabileceğine dair söylemlerine Ankara çok sert tepki gösterdi. Dün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Yunan- istan’ın Ankara Büyükelçisi Petros Mavroidis’e, 12 milin savaş sebebi (casus belli) olacağı net bir dille iletildi.

‘MÜSAMAHA GÖSTERMEYİZ’

Mavroidis, Dışişleri Bakanlığı’nda Kıbrıs Dairesi Genel Müdürü Büyükelçi Burak Özügergin ile görüştü. Özügergin, Türkiye’nin Atina’nın Ege’de 12 mil hevesine asla izin vermeyeceğini bildirdi. Özügergin bu kapsamda TBMM’nin 8 Haziran 1995’te kabul ettiği ortak bildirinin geçerli olduğunu vurgulayarak, Yunanistan’ın Ege’deki karasularını 6 milin ötesine çıkarma kararı alması durumunda, Türkiye’nin bunu savaş sebebi (casus belli) olarak görebileceğini hatırlattı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Haki Aksoy da yaptığı kısa açıklamada, “İki ülkenin karşılıklı kıyılarının bulunduğu Ege’ye yönelik, ikili mutabakatın olmadığı adımlara müsamaha göstermemiz mümkün değildir. Konuya ilişkin görüş ve uyarılarımız, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisine de iletilmiştir” dedi.

Haberin Devamı

1995 TBMM BİLDİRİSİ

Yunanistan Meclisi, 1 Haziran 1995 tarihinde Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni oylayarak kabul etmesinin ardından sözleşmede geçen “Bir ülkenin kara suları azami 12 mildir” ifadesine istinaden Ege karasuları sınırını ileri bir tarihte 12 mile çıkaracağını açıklamıştı. TBMM 8 Haziran 1995’te Yunanistan karasularını 12 mile çıkardığı takdirde bunun Türkiye Cumhuriyeti tarafından savaş sebebi sayılacağını ifade eden bir ortak bildiri yayınlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!