Yunanistan yanlışlıkla sınırdışı etti

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan yanlışlıkla sınırdışı etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2016 15:34

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında mülteci krizini hafifletmek amacıyla varılan anlaşma çerçevesinde, ilk göçmen kafilesi önceki gün Yunan adalarından İzmir Dikili'ye gelirken, izlenen prosedürde bir skandala imza atıldığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

İddiaya göre; Yunanistan polisi, Türkiye'ye geri gönderilen 202 göçmenden 13'ünü iltica başvurularını işleme koymayı unutarak 'yanlışlıkla' sınırdışı etti.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya göre; hâlihazırda iltica başvurusunda bulunan göçmenler, geri gönderilemiyor. Öncelikle bu kişilerin iltica başvurularının değerlendirilmesi gerekiyor.

İngiliz Guardian gazetesinin haberinde yer alan iddiaya göre; Yunanistan'ın Sakız Adası'nda bulunan 13 Afgan göçmenin iltica başvurusu, adada yaşanan yönetimsel kaos nedeniyle işleme konulmadı. Afgan göçmenler, Türkiye'ye giden feribotlara bindirilerek, Yunanistan'dan gönderildi. 

BM: PLAN ACELEYE GETİRİLDİ

Konuyla ilgili BBC'ye açıklama yapan BM yetkilileri de Sakız Adası'ndan Dikili'ye gönderilenlerin 13'ünün iltica başvurularını ilettiklerini, fakat yetkililerin bu talepleri dikkate almadığını açıkladı.

Haberin Devamı

BM sözcüsü Boris Çeşirkov, iltica başvurusu işleme konmayan 13 göçmen konusunda Türkiye'yle birlikte çalışacaklarını ifade etti.

Sözcü Çeşirkov, "Hem Türkiye'de hem de Yunanistan'da gerekli tedbirler alınmadan anlaşmanın yürürlüğe sokulduğu konusunda uyarmıştık. Plan aceleye getirildi. Hâlâ ham" dedi. 

AB: TÜRKİYE İLE ANLAŞMA SONUÇ VERMEYE BAŞLADI

Öte yandan, Avrupa Komisyonu'nun göçten sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos, düzensiz göçmenlerin Türkiye'ye bu hafta ilk kez geri gönderilmesinin ardından Türkiye ile yapılan anlaşmanın sonuç üretmeye başladığını belirtti. 

Avramopoulos, "Hâla başındayız, rakamlar henüz çok düşük. Fakat işe yavaş başlamak daha iyi. Zamanla ölçeği artıracağız... Bu iyi bir başlangıç" dedi. 

Avramopoulos Türkiye'nin, AB sığınmacıları geri göndermeden önce yasal koruma sağlaması talebinde bulunmak için bu haftanın başlarında Ankara'yı ziyaret etmişti. 

Avramopoulos ayrıca daha yüksek sayıda göçmen ve mültecinin Türkiye'ye geri gönderilmeye başlamasının çok önemli olduğunu vurguladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!