Yunanistan’da komutan krizi

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’da komutan krizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2009 00:00

Yunanistan Kara Kuvvetleri ilk kez Türkçe bilen bir komutana teslim edildi. Ancak Yunan ordusundaki değişiklikler kriz yarattı. “Şahin” Genelkurmay Başkanı Dimitrios Grapsas’ın emekliye sevkedilmesinin arkasında Türkiye'nin bulunduğu iddiası yoğunluk kazandı.

Haberin Devamı

Yunanistan Kara Kuvvetleri ilk kez Türkçe bilen bir komutana teslim edildi. Başbakan Kostas Karamanlis başkanlığında önceki gün toplanan Savunma ve Dışişleri Konseyi (KYSEA) tarafından emekliye sevkedilen Dimitrios Vulgaris’in yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığ’ına getirilen Korgeneral Frangos Frangulis, İngilizce ve Rusça’dan başka iyi düzeyde Türkçe biliyor.

Batı Trakyalı, Gümülcineli olan Frangulis askeri ateşe olarak Ankara’da da görev yaptı. Frangulis’in askeri istihbarat dairesi komutanlığı yaptığı için ordudaki lakabı “Örümcek general”.

Yunanistan’da komutan krizi

Korgeneral Frangos Frangulis

KYSEA’nın Yunanistan silahlı kuvvetlerindeki terfi ve emeklilik uygulaması geleneğine uymayarak “2 yılını doldurdu” gerekçesiyle “şahin” Genelkurmay Başkanı Dimitrios Grapsas’ı emekliye sevketmesi büyük tepki yarattı. Savunma Bakanı Evangelos Meimarakis, bazı AB ülkeleri ve Türkiye’de kuvvet komutanları değişikliklerinin bu dönemde yapıldığı hatırlatarak “Biz de bu duruma uyum sağlamak istedik” dedi.

‘Komutanları Türkiye değiştirdi’ krizi

Yunan medyasında Genelkurmay Başkanı Grapsas’ın emekliliğinin arkasında, 1000 Yunanlı komandonun Ege’deki küçük adalara sevkedildiklerine ilişkin haberin sızdırılmasının yattığı iddiası yoğunluk kazandı.

Haber sitesi “Zougla” komandolar konusunda Türkiye ve ABD’nin üst üste girişimlerde bulunduklarını ve sonuçta “diyalog yanlısı” komutanlar atandığını belirtti. Aşırı milliyetçi Laos Partisi açıklamasında “Yunan komutanları Türkiye değiştirdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!