‘Yunanistan ayrımcılık yapıyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Yunanistan ayrımcılık yapıyor’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Amerikan İnsan Hakları İzleme Komitesi’nin dün açıklanan bir raporuna göre, Yunanistan'da yaşayan Türk azınlık, dil, din ve eğitim haklarını kullanma konusunda ciddi ayrımcılık ve insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. 1990 ve 1992 yıllarında yapılan çalışmaları güncelleştiren rapor, geçmiş yıllara oranla önemli iyileşmeler olduğunu vurgulamakla birlikte, Yunanistan'daki yaklaşık 100 bin Türk kökenlinin haklarını kullanabilmeleri konusunda ilerleme sağlanabilmesi için, sürekli çaba gösterilmesi yolunda çağrı yapıyor.

Yunanistan, Türk kökenlileri Türkiye'ye göç etmeye zorlamak için çeşitli yollara başvuruyor. Yurttaşlık Kanunu çerçevesinde on binlerce Türk kökenli Yunan vatandaşlığından mahrum bırakılıyor. Aynı raporda, Türk çocukların gittiği okulların, Yunan okullarına kıyasla aşırı kalabalık olduğu ve mali sıkıntı çekildiği de yazılı.

1990 yılında kabul edilen bir kanuna göre, devlet, müftü atanması konusunda geniş yetkilere sahip. Ancak Türk cemaati, söz konusu kanunu tanımıyor. Yunanlı yetkililer, Türk cemaati tarafından seçilen müftüler hakkında savcılık soruşturması açıyor ve bu kişiler hapis cezalarına çarptırılıyor. Raporda, Türk azınlıktan sık sık, son derece inandırıcı şikayetler geldiği, Komite için araştırma yapanların da Yunan polisi tarafından taciz edildiği de yer alıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!