Yunan ve Rum basını savaş çığlıkları atıyor

Güncelleme Tarihi:

Yunan ve Rum basını savaş çığlıkları atıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yunan ve Rum gazeteleri Nikiforos tatbikatı yüzünden Türkiye ile Yunanistan arasında tırmanan gerginliği savaş çığlıkları atarak karşıladı. Manşetten verilen haberlerde Ankara savaş çıkarmaya çalışmakla suçlandı. Eleftorotopia ‘Uçakların kovalamacası radarlardan nefesler tutularak izlenirken her an bir çarpışma ya da çatışma çıkabilirdi. Bu durum Türk-Yunan ilişkilerinin çok tehlikeli bir sürece girdiğini gösteriyor’ dedi.

ECEVİT FAKTÖRÜ

Ta Nea gazetesi de ‘Türkiye’den küstahlık' başlığıyla verdiği haberde Yılmaz-Simitis zirvesinin tehlikeye girdiğini dile getirdi. ABD Başkanı Bill Clinton'ın Kıbrıs özel temsilcisi Richard Holbrooke'u aniden Ankara'ya gönderdiğine işaret eden gazeteye göre, Yunan Hükümeti ABD'nin yapacağı baskının Türkiye'de milliyetçilik duygularını körüklemesinden endişe ediyor. Ta Nea, Cumhurbaşkanı Demirel'le Başbakan Mesut Yılmaz'ın orduya söz geçiremediğini, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in ise ordu çizgisinde olduğunu öne sürdü. Gazete, Başbakan Yılmaz'ın farklı politika izlemesi halinde Ecevit'in hükümeti düşüreceğini iddia etti.

Eksusia da Türk savaş uçaklarının Rodos-Girit-Kıbrıs üçgenini savaş alanına çevirdiğini ve Türkiye ile Yunanistan'ın bir kez daha savaşın eşiğinden döndüğünü savundu.

Rum gazeteleri ise tatbikata katılan Rum ve Yunan birliklerine övgüler yağdırırken, Türkiye'nin tatbikata katılan uçaklara müdahale ederek gerginliği tırmandırdığını öne sürdüler. Fileleftheros gazetesi, ‘‘Türk savaş uçaklarının tehlikeli tahrikleri’’ derken, Alithia ise ‘‘Türk tahrikleri zirveye ulaştı’’ başlığını kullandı. Simerini gazetesi ‘‘Attila ipi geriyor’’ manşetini atarken, Tharros gazetesi, ‘‘Yunanistan yanımızda. Kıbrıs'ta zafer uçuşları’’ başlıklarına yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!