Yunan istihbarat başkanı: Öcalan olayı hataydı

Güncelleme Tarihi:

Yunan istihbarat başkanı: Öcalan olayı hataydı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2002 01:57

Yunanistan Gizli Servisi (EYİP) Başkanı Pavlos Apostolidis, Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan organize suç ve terörle mücadele anlaşması çerçevesinde, Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile işbirliği yapacaklarını açıkladı.

Apostolidis, Atina'da yayımlanan To Vima Gazetesi'nin pazar eki Vimagazino Dergisi'ne verdiği demeçte, MİT'le işbirliği üzerinde çalıştıklarını belirtti ve şunları söyledi:

‘‘Anlaşma gereği MİT'le işbirliği yapacağız. Kuşkusuz bu kolay olmayacaktır. Bilindiği gibi Türkiye'yle Yunanistan arasında sorunlar vardır ve servislerimiz, yapıları gereği birbirleri hakkında istihbarat topluyorlar. Bu anlamda işbirliği zor ama olanaksız değildir. Üzerinde çalışıyoruz.’’

Apostolidis, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'la NATO ülkeleri iç güvenlik toplantıları çerçevesinde yılda birkaç kez bir araya geldiklerini söyledi.

Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın Yunanistan'a getirilmesi olayına da değinen Apostolidis, bu olayda EYİP'in rolü olduğunu belirtti. Apostolidis şöyle devam etti:

‘‘Bu olayda rolümüz vardı ama başrolde değildik. Biz, Öcalan‘ın Yunanistan‘a getirilmemesi konusunda gerekli uyarılarda bulunduk. Hatta ben, bundan önceki görevimde, yani Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteriyken, İtalyan makamlarına Öcalan'ın Yunanistan'a gönderilmemesi gerektiğini iletmiştim. EYİP, Öcalan konusunda bilgi sahibiydi. Ancak hata, Öcalan havaalanına getirildiği zaman yapıldı. EYİP, gelen uçakta Öcalan'ın olup olmadığından emin değildi. Ancak biz gerekli uyarıları yaptık.’’

Kariyerden diplomat olan Büyükelçi Apostolidis 1984-1987 yılları arasında Ankara'daki Yunan büyükelçiliğinde müsteşar olarak görev yaptı. Bu yüzden Ankara'da yakından tanınıyor. Apostolidis, Öcalan'ın Nairobi'deki Yunan Büyükelçiliği’nde saklandığı sırada Yunan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteriydi. Başbakan Kostas Simitis, Öcalan fiyaskosunun ardından teşkilatı düzenlemesi için Apostolidis'i EYİP'in başına getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!