Yunan-Bulgar krizi büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Yunan-Bulgar krizi büyüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 21, 2010 00:00

Yunanistan'da hükümetin tarım politikalarını protesto eden Yunan çiftçilerin, Bulgaristan sınırındaki gümrük kapılarını abluka altına almasıyla iki komşu ülke arasında başgösteren siyasi ve diplomatik gerginlik sürüyor. Krizin milyonlarca euro zarara uğrattığı Bulgaristan, sorunun çözümü için hükümete bağlı bir kriz masası oluşturdu.

Haberin Devamı

ÇİFTÇİLER SINIRDA HAYATI FELÇ ETTİ - FOTO GALERİ

Yaklaşık dört gündür Bulgaristan sınırındaki tüm gümrük kapılarını traktör ve biçerdöverlerle abluka altında tutan Yunanistan'daki çiftçiler, bugün de eylemlerine devam etti.      Â

Ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde çok sayıda otobanın kapanmasına neden olan çiftçiler, Bulgaristan sınırındaki gümrük kapılarını da ablukaya aldı.

KRÄ°ZDEN TÃœRKÄ°YE DE ETKÄ°LENEBÄ°LÄ°R
AFP haber ajansı, bloke edilen yollar arasında Yunanistan'ı Türkiye'ye bağlayan otobanın da olduğunu belirtirken, krizden Yunanistan ile Türkiye arasındaki Evros, Kipi ve Ormenio gümrük kapılarının sabah saatleri itibarıyla etkilenmediğini bildirdi.

BULGARÄ°STAN KRÄ°Z MASASI OLUÅžTURDU
Öte yandan Bulgaristan, Başbakan Boyko Borisov'un talimatıyla gelişmeleri yakından takip etmek ve sorunun çözümü için girişimlerde bulunmak üzere hükümete bağlı bir kriz masası oluşturuldu.

Haberin Devamı

Borisov, kriz masasının Bulgar nakliye şirketlerinin uğradıkları zararları kuruşu kuruşuna hesaplayacağını bildirdi.

Bulgaristan Ulaştırma Bakanı Aleksandar Tzvetkov da, parlamentoda yaptığı konuşmada, Yunan çiftçilerin eylemleri yüzünden Bulgaristan'ın günlük zararının 3 milyon euro civarında olduğunu söyledi.

Kriz masasında toplanan tüm tazminat taleplerinin, Yunanistan'ın dikkatine sunulmak üzere Avrupa Komisyonu'na intikal ettirileceği belirtildi.

Hükümetin tarım politikasına karşı çıkan ve tarım ürünlerine verilen destek primlerinin artırılmasını isteyen Yunanistan'daki çiftçiler, 4 gündür Bulgaristan sınırındaki tüm gümrük kapılarını traktör ve biçerdöverlerle abluka altında tutuyor.

Yunan çiftçiler, gümrük kapılarında yolcu araçları dışında hiçbir aracın geçişine izin vermiyor. Çiftçilerin eylemi yüzünden, Yunanistan ile Bulgaristan arasındaki sınır kapılarının her iki tarafında da TIR'lar ve diğer nakliye araçları kilometrelerce uzayan kuyruklar oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!