Yunan basınından Türkiye’ye: Hoşgeldin

Güncelleme Tarihi:

Yunan basınından Türkiye’ye: Hoşgeldin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2005 11:51

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerin resmen başlamasına ilişkin haberler Yunan basınına da damgasını vurdu. Elefterotipia gazetesi büyük harflerle ve Türkçe olarak ’HOŞGELDİN’ diye manşet attı.

Haberin Devamı

Bunun altında Yunanca harflerle ’ama yavaş yavaş’ ifadesini de kullanan gazete, "Türkiye sert şartları kabul etti, müzakereler başlıyor" diye yazdı. Elefterotipia gazetesi ayrıca, ’Erdoğan şenlik yaptı’, ’ABD’nin son andaki rolü’ ve ’Türkiye’nin Kıbrıs (Rum Kesimi) ve Yunanistan’a karşı taahhütleri’ diyerek 4 maddeye yer verdi. Gazete bu taahhütleri şöyle sıraladı:

1- İyi komşuluk ilişkileri ve anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü. Gerekiyorsa Lahey Mahkemesi’ne başvurulacak,

2- Kıbrıs sorununun çözülmesi için çabaların devamı ve bütün AB ülkeleri ile Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs) de dahil ikili ilişkilerin düzeltilmesi,

3- Ek Protokol’ün bütün üye ülkelere uygulanması,

4- "Kıbrıs’ın (Güney Kıbrıs) uluslararası örgütlere katılması için vetonun kaldırılması"

Haberin Devamı

ETNOS: ERDOĞAN GALİP GELDİ

To Vima gazetesi ise, konuyla ilgili haberinde, ABD Dışişleri Bakanı’na atıfta bulunarak, ’Condoleezza Rice, Tayyip Erdoğan’ı nasıl kurtardı?’ başlığıyla verdi ve alt başlık olarak ’Lüksemburg’da gün boyu süren gerilim ve Amerikalıların müdahalesi’ ifadelerini kullandı. Ayrıca Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis’in ’Tarihi bir an’ ve muhalefet partisi Pasok’un ’Geri adım attınız’ açıklamalarına da yer verdi.

Etnos gazetesi de ’Erdoğan galip geldi - ABD vizesi ile Türkiye’ye Avrupa pasaportu verildi’ ve ’Yunan onayı ile Kıbrıs (Güney Kıbrıs) Ankara’nın vetosunun rehini oldu’ başlıklarını kullandı.

Öte yandan Ta Nea gazetesi, "Türkiye Avrupa’dan ’Evet’ cevabını nasıl aldı?" şeklinde bir soru sorarak, altına da büyük harflerle "Kıbrıs’ın (Güney Kıbrıs) sırtında yapılan uzlaşma" ifadesine yer verdi. Ta Nea gazetesi ayrıca birinci sayfasında ’Condoleezza Rice’ın sert tehditleri’ ve ’Erdoğan’a Kıbrıs’ın (Güney Kıbrıs) NATO’ya katılımına veto hediyesi verildi’ başlıklarını da kullandı.

Katimerini gazetesi ise ’AB ile Türkiye arasındaki pazarlıktan sonra uzlaşmaya varıldı’ ve ‘ABD’nin müdahalesi’ başlığı ile Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin başlama haberini verdi.

Rum basını: ABD sayesinde AB’ye

Fileleftheros: ABD’nin desteği (hayır duası) ile AB’ye. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın müdahalesinin ardından çıkmaz aşıldı, müzakereler başladı. Türkiye’nin Kıbrıs (Rum kesimi) karşısındaki yükümlülüklerini sulandırdılar ve çürüttüler.

Politis: Ekspres harekete geçti. Hepsi ödün verdi ve Türkiye yeşil ışığı gördü. Türkiye Lüksemburg’daki Kıbrıs’ın da merkezinde olduğu diplomatik maraton yaşanmasına sebep oldu.

Haravgi: Çıkmaz ortadan kalktı. Türkiye’nin katılım müzakereleri yolu açılıyor. Rice, Tasos Papadopulos (Rum Kesimi lideri) ile telefonda görüştü, uluslararası örgütler konusunda mücadele, Türkiye için katı koşullar.

Simerini: Türkiye AB biletini aldı, ancak tam üye olup olmayacağı belli değil. Diplomatik ateş. Kuliste yangın. Pandora’nın kutusu ve Condoleezza Rice.

Haberin Devamı
Altihia: Anlaşma ve çerçeve kilidini açtılar. Rice’dan Tasos, Erdoğan ve Straw’a müdahale. Condi’nin maymuncuğu yardım etti.

Mahi: Türkiye’nin AB ile müzakereleri başlıyor. Beşinci paragraf için çözüm bulundu. Son ana kadar diplomatik korku ve baskılar. ABD’den aleyhimize müdahale.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!