YPG düğümü

Güncelleme Tarihi:

YPG düğümü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2017 22:47

ABD zırhlı birliklerinin Suriye’de terör örgütü PYD’nin silahlı kolu YPG unsurlarıyla birlikte devriyeye başlaması ABD basınında yankı buldu. Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Trump yönetiminin YPG’nin doğrudan silahlandırılmasıyla ilgili planları onaylayacağına dair yaygın bir beklenti olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 26 Nisan’da Suriye’de terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin Suriye’nin kuzeyindeki Karaçok Dağı’ndaki hedeflerine hava saldırısı düzenlenmesi sonrası Amerikan zırhlı birliklerinin Türkiye sınırına yakın bölgede konuşlanmasının yankıları sürüyor. Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi konu ile ilgili haber analizinde sınırdaki gerilimin ABD’nin terör örgütü DEAŞ’ın merkezi Rakka’yı ele geçirmeye yönelik hazırlıkları artırdığı bir zamana denk geldiğini yazdı. Gazete, ABD’nin YPG ile birlikte çalıştığını belirtti. WSJ bununla birlikte, Türkiye’nin YPG’yi terör örgütü kabul etmesinden dolayı ABD’nin bu örgüte doğrudan yardımını sınırlandırdığına dikkat çekti.

YPG düğümü

TRUMP’IN TUTUMU

Haberin Devamı

Ancak gazete, Trump yönetiminin YPG’nin doğrudan silahlandırılmasına dair planları onaylayacağına dair yaygın bir beklenti olduğunu da yazdı. Suriye’nin kuzeyinde Kobani’den Kamışlı’ya kadar bölgede Türkiye sınırı boyunca Amerikan zırhlı birliklerinin devriyesi ile ilgili WSJ, geçen mart ayında Fırat Nehri’nin batısında en büyük bileşenini YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) elindeki Menbiç’teki gelişmeleri de hatırlattı. Gazete, Menbiç’te gerilim yükseldiğinde ABD zırhlı araçlarının bölgede konuşlandığını yazdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16-17 Mayıs’ta ABD’ye yapacağı ziyarete de değinen WSJ, görüşmede Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’tan YPG ile işbirliği yapılmasına son verilmesini isteyeceğini aktardı.    

TOW FÜZELERİ

Öte yandan Anadolu Ajansı (AA) son gelişmelere dair analizinde TSK’nın 26 Nisan’da Suriye’nin Karaçok ve Irak’ın Sincar bölgesindeki YPG/PKK hedeflerini vurmasının ardından, terör örgütünün sınır hattındaki TSK unsurlarını hedef alan saldırılarında Amerikan yapımı tanksavar BGM-71 TOW füzesi kullandığının ortaya çıktığını yazdı. Ajans, teröristlerin 26 Nisan’da Kızıltepe’de bir sınır karakoluna düzenlediği saldırıda, kaydederek sosyal medyadan paylaştıkları videoda, füzenin ateşlenme anındaki çıkış sesi ve hedefe ilerleme şeklinden, kullanılan silahın TOW olduğunun anlaşıldığını yazdı. Anadolu Ajansı, görüntüleri inceleyen askeri kaynakların da olayın meydana geldiği yeri ve silahın TOW olduğunu teyit ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

YPG düğümü

ABD yapımı BGM-71 TOW tanksavar füzeleri 4.2 kilometre menzilli. Bu füzeler 1970’te hizmete girdi.

TABKA’NIN YARISINDAN FAZLASI SDG’NİN ELİNDE

Suriye’nin kuzeyinde DEAŞ’ın merkezi Rakka’nın 45 kilometre batısındaki kilit konumda yer alan Tabka kentinde ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri ilerleme sağladı. Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden dün yapılan açıklamada SDG’nin Tabka kent merkezinin yarısından fazlasının kontrolünü ele geçirdiği duyuruldu. SDG daha önce Tabka Hava Üssü’nü ele geçirmişti. Nüfusu 85 bin olan Tabka kentinin merkezi ise DEAŞ’ın elinde bulunuyor. Bölgede bulunan Tabka Barajı da DEAŞ’ın denetiminde. SDG güçlerinin Tabka’ya harekâtı mart sonlarında başlamış, örgüt kent sınırlarına geçtiğimiz pazartesi günü girmişti. 

Haberin Devamı

YPG düğümü

ABD ASKERLERİNİN DEVRİYESİ SÜRÜYOR

ABD askerlerinin Suriye’de sınır hattındaki YPG kontrolünde bulunan Rojava bölgesinde tuttuğu nöbet devam ediyor. Askerlerin, geçen cuma gününden itibaren Kamışlı, Amude, Derik ve Dırbesiye’de sınır hattında YPG’liler ile devriye gezdiği görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!