Yörüklerin Avrupa buluşması

Güncelleme Tarihi:

Yörüklerin Avrupa buluşması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2010 00:00

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Londra dönüşü Strasbourg’a uğrayarak Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı’na seçilen Mevlüt Çavuşoğlu’nu kutladı. Bakan, Davutoğlu ile Çavuşoğlu ailelerinin yörük olduğunu ve ilişkilerinin 300 yıl öncesine kadar gittiğini söyledi.

AFGANİSTAN için Londra Konferansı’na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’ye dönerken Strasbourg’a uğrayarak Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığı’na seçilen Mevlüt Çavuşoğlu’na jest yaptı. Çavuşoğlu’nu makamında ziyaret edip yeni görevinden dolayı kutlayan Davutoğlu, düzenlenen ortak basın toplantısında kendi ailesiyle Çavuşoğlu ailesi arasında şimdiye kadar bilinmeyen şu gerçeği açıkladı:

“Davutoğlu ve Çavuşoğlu ailelerinin kökeni yörüktür. Ben araştırdım, iki aile arasındaki ilişkiler 300 yıl geriye dayanıyor. Ben çocukluğumdan hatırlarım, Çavuşoğlu ailesi Toroslar’dan yaylaya indiğinde biz onları ailece ziyarete giderdik. Çocuklar oyun oynar, büyükler de kendi aralarında çok güzel sohbetler yapardı.”

İlk kez doğudan

“Çavuşoğlu’yla birlikte Viyana’nın doğusunda kalan bir ülkeden ilk kez bir AKPM başkanı seçildiğine dikkat çeken Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Çavuşoğlu aynı zamanda AKPM’ye seçilen en genç başkandır. İslam’la ilgili tartışmaların arttığı, Avrupa’da minarelere yasak getirildiği bir dönemde AKPM Başkanı’nın Müslüman bir ülkeden seçilmesi son derece anlamlıdır. İslam dini Avrupa’ya yabancı değildir, yerleşik bir dindir. Bu seçim Türkiye’nin Avrupa kıtasının tüm değerlerine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle bizim açımızdan bir Türk parlamenterin başkan olması son derece doğaldır.”

Reform ve sivil anayasa istedi

MEVLÜT Çavuşoğlu yaptığı ziyaret jesti nedeniyle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na teşekkür ederek, şöyle konuştu: “Ancak asıl teşekkürüm bu göreve seçilmemde yaptığı reformlarla önemli rol oynayan Türk hükümetinedir. Türkiye’nin önünde daha çok yapması gereken reformlar ve yeni bir sivil anayasaya ihtiyacı vardır. Türk hükümetinin bunları yerine getireceğine olan inancımız tamdır. Bunun için AKPM olarak Türkiye’ye gereken desteği vereceğiz.”

İki torba dolusu kitap aldı

AHMET Davutoğlu Londra’dan ayrılmadan önce birçok yurtdışı gezisinde yaptığı gibi yine kitapçıları dolaşıp özellikle felsefe ağırlıklı iki torba dolusu kitap satın aldı. Güvenlik nedeniyle korumaları eşliğinde kitapçıları dolaşmak zorunda kaldığını söyleyen Ahmet Davutoğlu, “Kitapçıları gezmede eskiden daha rahat ve özgürdüm. İstediğim yere girip çıkıyordum. Şimdi tek başıma bir yere gitmek istediğimde hemen karşıma güvenlik duvarı çıkıyor” diye sitem etti.

Şeref imzası

Ahmet Davutoğlu, Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaretinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin şeref defterini de imzaladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!