Yorgo'ya istifa baskısı

Güncelleme Tarihi:

Yorgoya istifa baskısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yunan Dışişleri Bakanı Papandreu'nun Batı Trakya'draki Türk azınlıkla ilgili açıklamaları Atina'ya karıştırmaya devam ediyor. Muhalefet partileri, Papandreu'yu derhal istifaya çağırırken, Simitis dışişleri bakanını desteliyor.

YUNANİSTAN Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Batı Trakya'da yaşayan Türk azınlığı tanıma yönünde attığı ilk adımın ardından, ‘‘Yunanistan'ın uluslararası anlaşmalar uyarınca Türk azınlığı tanımak zorunda kalacağını’’ açıklayınca Yunanistan iyice karıştı.

Ana muhalefet Partisi YDP başta olmak üzere, muhalefet partileri, Yunan Dışişleri Bakanı'nı ‘‘derhal istifaya’’ çağırırken, Başbakan Kostas Simitis'in, Papandreu'yu desteklediği bildiriliyor.

PASOK içindeki aşırı milliyetçi bazı milletvekilleri de ayaklandı. Bu grubun sözcüsü gibi davranan kamu düzeni eski bakanı Stelyos Papatemelis, azınlığın ‘‘Türk’’ olarak tanınmasıyla, Ankara'nın hedefi doğrultusunda Trakya'nın Kosova'ya çevrileceğini iddia etti. Papatemelis, Yunanistan'ın Ankara'yla köprüleri kurmaya çalışmak yerine, ‘‘duvar çekmesi’’ gerektiğini de savundu.

Papandreu'nun Atina'da fırtınalar kopartan son demecinden ilginç bölümler şöyle:

Soru: Yunanistan'da Türk kökenli müslümanlar olduğunu söylediniz.

Yanıt: Evet, bunlar basit gerçeklerdir. Bunu ilk kez ben söylemiyorum. Ama ilk kez ben söylemiş olsaydım da yine bunları savunurdum. Çünkü, bizim sınırlarımızı ve toprak bütünlüğümüzü korumak açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bence diğer konular ikinci derecede önemlidir.

Soru: Yani sizce azınlığın Türk azınlık olarak tanımlanması ikinci derecede mi önemlidir.

Yanıt: Evet, öyledir. Öncelikle biz hükümetler olarak eskiden de Türk azınlık tabirini geçmişte de kullandık. Özellikle Soğuk Savaş döneminde... Yunanistan o dönemlerde, Komunist Bulgaristan'la bağdaştırılmaması için azınlığı NATO müttefiki olan Türklerle bağdaştırmak istedi ve ‘‘Türk azınlık’’ olarak tanımladı. Aslında sorunumuz bu değil. Bir Yunan vatandaşı kendisini herhangi bir etnik grubun mensubu olarak hissediyorsa, bu onun hakkıdır. Uluslararası hukuk, ona bu hakkı tanımaktadır ve Yunanistan uluslararası hukuka saygı gösteren bir ülke olduğu için buna saygı göstermelidir.

Soru: Yunan devleti Batı Trakya'daki azınlığın kendi kendini adlandırmasına izin verebilir mi? Onu mu demek istiyorsunuz?

Yanıt: Size daha önce de söyledim. Uluslararası anlaşmalar var. Büyük bir ihtimalle zaman gelecek, bunu kabul etmek zorunda kalacağız. Yunanistan uluslararası yasalara geçmişte de saygı gösterdi gelecekte de gösterecektir... Türkiye saygı göstermediği için, mesela kıbrıs konusunda Avrupa mahkemelerindedir. Bu da Yunanistan'ın ne kadar doğru siyaset izlediğinin bir kanıtıdır.

TEHDİT YOK

Papandreu, yanıtına şöyle devam etti:

‘‘Yunan nufusunun yüzde 1.2'sini müslümanlar oluşturuyor. Bunun yüzde O.5'ini ya da yüzde 0.3'ünü Türk kökenli Müslümanların oluşturduğunu varsayarsak, bunların ulusal bir sorun olduğunu iddia etmek, bir kaşık suda boğulmak demektir. Yunanlıların artık bunlardan korkacak birşeyi olmadığını idrak etmesinde büyük yarar vardır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!