Yorgo mu, KKTC mi

Güncelleme Tarihi:

Yorgo mu, KKTC mi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2002 01:57

KKTC konusunda taviz vermeyen Ankara, İslam ve Hrıstiyanlık arasında yeni bir köprü kurmayı hedefleyen Şubat ayındaki İKÖ-AB Ortak toplantısı öncesinde ‘‘ev sahibi statüsü’’ ile KKTC ve Rum Kesimi'ni nasıl ağırlayacağı konusunda köşeye sıkıştı.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in öncülüğünde, 12-13 Şubat'ta Çırağan Sarayı'nda yapılacak zirve öncesinde, başta Yunanistan olmak üzere tepki çekmemek amacı ile KKTC'ye ‘‘devlet mi yoksa, gözlemci mi statüsü verelim’’ ikilemi Ankara'da sorun oldu. Diplomatik çevreler, bu durumu ‘‘Yorgo mu, KKTC mi?’’ şeklinde tanımlayarak, Ankara'nın son yıllardaki en büyük ikilemi içine girdiğini bildirdi.

Türkiye, Şubat ayındaki bu toplantıyla Kasım 1999'daki AGİT Zirvesi'nden sonra en kapsamlı toplantıya evsahipliği yapacak. Ancak, İslam Konferensı Örgütü (İKÖ) üyeleri ile AB üyesi ve adaylarını biraraya getirecek olan toplantıda, ‘‘Yunanistan'ın, KKTC ile aynı masada yer alıp almayacağı’’ sorusu dahil şimdiden bir çok soru işareti yarattı.

FORMÜL ARAYIŞI

Toplantıya katılacak bakanlardan birisi de, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le yakın diyalog içinde bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu. Türk Dışişleri'nin toplantıyla ilgili hazırladığı kağıtta ‘‘KKTC'nin adı’’ bulunmuyor. Toplantıda Denktaş yönetimine ne gibi bir tanımlama verileceği merak konusu. Ayrıca bu verilen tanımlama eğer ülke düzeyinde olursa, Yorgo Papandreu'nun da tepkisini çekecek. Eğer, ülke düzeyinde olmaz sadece gözlemci gibi bir statü verilirse, bu kez de Rauf Denktaş yönetimine karşı bir gaf yapılacak.

RUMLAR MI, TÜRKLER Mİ

Bir diğer unsur ise, Rum Kesimi'nin ne gibi bir tanımlama alarak, masada yer alacağı. Eğer, toplantıda Ankara tarafından Rumlar ülke düzeyinde tanınırsa, bu durum da KKTC'ye, ne şekilde bir statü verileceği veya KKTC yönetiminin buna ne diyeceği yönünde büyük rahatsızlık yaratacak. Hürriyet'e konuşan diplomatik kaynaklar, Forum'a, KKTC'nin katılmaması durumunda bunun da Türkiye açısından fiyasko olacağını belirtti.

Yetkililer, Denktaş'ın AGİT zirvesinde Çırağan Sarayı dışında bir basın toplantısı düzenlemesine izin verildiğini hatırlattılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!