Yoksulluk ve savaş, çevreyi gölgeliyor

Güncelleme Tarihi:

Yoksulluk ve savaş, çevreyi gölgeliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2002 01:47

Terör, savaş, açlık, yoksulluk, seller, AIDS gibi amansız hastalıklarla boğuşan dünyanın zengin ve yoksulları, Johannesburg'da buluştu.

BM'nin düzenlediği gelmiş geçmiş en kapsamlı zirve olan ‘‘Sürdürülebilir Kalkınma için Dünya Konferansı (Rio+10) dün tartışmalarla başladı. Globalleşen dünyanın önderi ABD Başkanı George W.Bush'un zirveye katılmaması en büyük eleştiri konusu oldu. Washington'un en yakın müttefiki İngiltere'nin bile sert tepkisini getirdi.

Toplantının açılışında konuşan Güney Afrika Çevre Bakanı Valli Moosa, ‘‘1992'deki Rio Zirvesi'nden bu yana yapılanların hesabı çıkartılacak. Ana tema yoksulluk. Somut ve pragmatik girişimler olmazsa global ısınma, balık stokları, ormanların yok olması gibi uyarıların bir anlamı yok’’ uyarısında bulundu. Gözlemcilere göre zenginler, yoksullara yapacakları yardımı, demokratik reformlara endeksliyorlar. Bu da ‘‘herkes için temiz, yaşanabilir, refah bir gezegen’’ düşünün gerçekleşmesi umudunu yok ediyor.

GLOBAL IRKÇILIK

Yerel motiflerle çok renkli açılış seremonisinden sonra G. Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki açılış konuşmasında, ‘‘Rio Zirvesi'ndeki anlaşmalara karşın yerküre, yoksulluk, eşitsizlik ve çevresel yozlaşmanın pençesinde. Sürdürülebilir kalkınmayı reddeden global ırkçılığa karşı işbirliği yapalım’’ çağrısında bulundu.

Zirvede, global su, enerji, sağlık, gıda güvenliği ve biyoçeşitlilik sorunları tartışılacak. En büyük tartışma ise yoksulluk konusunda çıkacak. Tüm dünyada bugün 2.8 milyar insan günde 2 dolardan daha az bir parayla yaşıyor. 800 milyon insan ise açlığın pençesinde. Bunların 150 milyonu çocuk.

Türkiye'den Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Çevre Bakanı Fevzi Aytekin 2-4 Eylüldeki Liderler Zirvesi için Johannesburg'a gidecekler. Cumhurbaşkanı Sezer, sürdürülebilir kalkınma ve çevre konusunda Türkiye'nin bulunduğu noktayı anlatacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!