Yine şeytan faciası

Güncelleme Tarihi:

Yine şeytan faciası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2006 00:00

Hac görevini yerine getirmek üzere Mina’da şeytan taşlamaya giden yüzbinlerce hacının yarattığı izdihamda ölü sayısı 369'a çıktı. 1990 yılından beri en büyük facia olan izdihamda 8 Türk hacı öldü.

Haberin Devamı

MEKKE’de bu yıl 2.5 milyon kişinin hacı olduğu bir hac mevsimi daha yine faciayla noktalandı. Hac farizasını yerine getirenler, şeytan taşlama vecibesini Kurban Bayramı’nın üçüncü gününde öğle namazına kadar bitirmeleri gerektiği için, dün Mina’da aynı saatlerde yine yaklaşık 1 milyon hacı toplandı. Şeytan taşlama bölgesine giden yolda bulunan Cemerat Köprüsü üzerinde, ikinci katta yığılan bazı hacılar, attıkları taşları duvara isabet ettirebilmek amacıyla birbirlerine ezmek pahasına daha da yaklaşmaya çalıştı. Görevlerini tamamlayıp geri dönmek isteyen hacıların da köprünün diğer yönünden girmekte ısrar etmesi üzerine bir anda kontrol edilemez bir izdihama meydana geldi.

YERE DÜŞEN EZİLDİ

/images/100/0x0/55eb2fd4f018fbb8f8b0f706


Yaşanan arbede sırasında sıcak havanın da etkisiyle bazı hacılar bayılırken, kalabalıktan sıyrılarak canını kurtarmak isteyenler yerdekileri ezdi. Bütün bunlara, bir de yanlarında taşıdıkları eşyaları kaybeden hacıların eğilerek bu eşyaları arama çabaları eklendi. Faciada çeşitli ülkelerden 369 hacı yaşamını yitirdi. Yetkiler yaralı sayısını 289 olarak verse de, binlerce kişinin yaralandığı iddia ediliyor. Cenazeler Mina’daki Muaysem Hastanesi’ne, yaralılar ise Nur Hastanesi ve diğer hastanelere nakledildi. Yıllardır aynı korkunç manzaralar yaşanmasına rağmen, kutsal bölgeye ulaşan bağlantı yollarının genişletilmemesi nedeniyle felaketin boyutlarının büyüdüğü bildirildi.

Haberin Devamı

O fotoğrafı yine Eyüp Coşkun çekti

/images/100/0x0/55eb2fd4f018fbb8f8b0f708


FACİAYI Türk basınından bir tek muhabir Eyüp Coşkun görüntüleyebildi. 16 yıl önce Hürriyet adına görev yaptığı Mekke’deki büyük tünel faciasının çarpıcı görüntülerini yakalayan Anadolu Ajansı muhabiri Coşkun, dün yaşanan faciayla ilgili izlenimlerini anlattı

"FACİA GELİYORUM DEDİ

Daha önceki yıllarda özellikle bayramın birinci ve üçüncü günü meydana gelen izdihamları bildiğim için, yeni bir olay yaşanırsa izleyebilmek amacıyla, Mina’da şeytan taşlama alanını gören bölgede sabahın erken saatlerinden itibaren beklemeye başladım.

ÖĞLE VAKTİ KALABALIK ARTTI
/images/100/0x0/55eb2fd4f018fbb8f8b0f70a


Saat 12.00’ye yaklayırken kalabalık arttı. Küçük şeytanın bulunduğu bölüme çıkan yolda, Mina’dan ve Mekke’den gelen hacılar birikti. Kalabalık artınca, Suudi güvenlik güçleri yüzlerce askerle, kalabalığı yararak, öndeki bölümleri göndermeye başladı. 13.45’te gösterdiğinde olanlar oldu. Binlerce insanın arasına ezilenleri kurtarmak için askerler birden müdahale etti. Sağlık görevlileri de geldi.

İHRAMLAR KEFEN OLDU

Ancak iş işten geçmişti. İnanılmaz bir manzaraydı. Yetkililer, bölgede gereken temizliğe hemen girişti. Ölen hacılardan geriye kalan elbiseler, terlikler ve diğer eşyalar da hemen temizlik görevlileri tarafından temizlendi. Şeytan taşlama işlemi tekrar devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!