Yine ihanet etmeyin laik ve ABD’ciyiz

Güncelleme Tarihi:

Yine ihanet etmeyin laik ve ABD’ciyiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2008 00:49

ABD’li Kürtler, Obama ve McCain’e birer mektup yollayarak, Irak’ta federalizm politikası izlemelerini istediler. 1991’de ABD’nin Kürtleri yarı yolda bıraktığı ima edilen mektupta, "Kürtler ABD’ye en sadık ve laik etnik grup" denildi.

KUZEY Amerika Kürt Ulusal Kongresi, ABD Başkan Adayları, Barack Obama ve John McCain’e bir mektup yollayarak, Irak’ta çözümün "gerçek federalizm" olduğunu bildirdi. Mektupta, Irak’ta federalizmin desteklenmesi, ABD’ye en sadık, laik ve Amerikan yanlısı etnik grup olan Kürtler’in "geride bırakılmaması" istendi ve bir kez daha ihanet uğratılmaması ima edildi.

Kürt mektubunda, Türkiye’nin ABD kuvvetlerine izin vermediği bir dönemde, Iraklı Kürtler’in Amerikan güçleri ile birlikte olduğu ve savaş alanında birlikte kan döküldüğü belirtildi. Ancak, Saddam’ın devrilmesinden bu yana, ABD’nin Kürt politikasının açık olmadığına işaret edildi. Yeni Irak Anayasası’nın Kürt haklarını garantiye almasına rağmen, Bağdat Hükümeti tarafından her adımda güçlük çıkarıldığı ve 140. madde gibi bir konuda ABD baskısının Kürtler’e yöneldiği ifade edildi. 36. paralelin Saddam’a karşı gelişigüzel ortaya atıldığı kaydedilen mektupta, "Bunun Kürtler’in Saddam baskısından önce yaşadığı coğrafya ile organik bağlantısı yoktur" denildi.

Irak’ın "her grubun kendi kimliği ile yaşayacağı gerçek federalizm" ile yönetilmesi gerektiği belirtilen mektupta, Irak’ta "çoğunluk diktatörlüğü" tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Mektupta, Kürtler "ABD’ye en sadık, laik ve Amerikan yanlısı etnik grup" olarak nitelendi ve her iki ABD Başkan Adayı’ndan da federalizmi desteklemesi istendi. ABD’nin, 1975 ve 1991’de Kürtler’e ihanet ettiği ve bu kez geride bırakılmaması da talep edildi.

Mektupta, Iraklı Kürtler’in, federal bir Irak çerçevesinde Amerikan demokrasisinden ders almak şansı için ABD’ye baktığı ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!