Yılın kelimesi olmak için yarışan adaylar

Güncelleme Tarihi:

Yılın kelimesi olmak için yarışan adaylar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2013 13:58

Oxford sözlükleri de dahil dünyanın önde gelen İngilizce sözlükleri için danışmanlık yapan ve son dönemde Wall Street Journal'daki dil üzerine köşe yazılarıyla bilinen Ben Zimmer, bu yılın kelimeleri listesini Amerikan Diyalekt Topluluğu'na sundu.

Haberin Devamı

Oxford sözlükleri de dahil dünyanın önde gelen İngilizce sözlükleri için danışmanlık yapan ve son dönemde Wall Street Journal'daki dil üzerine köşe yazılarıyla bilinen Ben Zimmer, bu yılın kelimeleri listesini Amerikan Diyalekt Topluluğu'na sundu. Topluluk, önümüzdeki günlerde kararını açıklayacak. Geçtiğimiz yıllara bakıldığında sosyal medyada sıkça kullanılan kelimelerin ön plana çıktığı görülüyor. 2012'nin kelimesi 'hashtag', 2011'in kelimesi işgal etmek anlamına gelen 'occupy', 2010'un kelimesi uygulamanın kısaltması olan 'app', 2009'un kelimesi ise 'tweet' idi. İşte Ben Zimmer'ın bu yıl için hazırladığı liste...

Cronut
Fransızların meşhur kruvasanıyla, özellikle ABD'de çok sevilen tatlı çörek donutların karışımından oluşan bir kelime.

Sharknado
Kuvvetli rüzgarların oluşturduğu hortumları tanımlayan 'tornado' kelimesi ile köpekbalığı anlamına gelen 'shark' kelimesinin birleşimi. Kelime aynı zamanda bir filmin ismi. Kelimenin birleşiminden de anlaşılacağı üzere hortumun içinden fırlayan köpekbalıklarını anlatan bir film.

Haberin Devamı

Splain
Splain aslında bir kelime değil; açıklamak anlamına gelen 'explain' kelimesinin yansımasından çıkarılan bir ek. Sonuna geldiği kelimeye, o kelimenin kendi kendini açıkladığı anlamı katar.

Thanksgivukkah
Yıllar sonra Hristiyanların Şükran Günü (thanskgiving) ile Yahudilerin Hanuka bayramının aynı güne gelmesi, yeni bir kelimeyi de ortaya çıkardı.

Twerk
Miley Cyrus'ın ağustos ayında MTV Video Müzik Ödülleri gecesindeki sahne figürlerinin ardından artık modern dünya yeni bir dans türüne kavuştu ve bunun da adı twerk oldu.

Cattfishing
'Catfish' isimli belgeselden esinlenerek türetilen bu kelime, bir kişiye gerçek kimliğini açıklamadan şaka yapmak anlamına geliyor.

Doge
Telaffuzu tartışma konusu olan bu kelime, popüler internet 'geyikleri' veya videoları için kullanılıyor. Bir video ne kadar çok 'wow' alırsa o kadar 'doge' sayılıyor.

Listicle
Liste anlamına gelen 'list' kelimesi ile makale anlamına gelen 'article' kelimesinin birleşiminden oluşan bu kelime, liste şeklinde yazılmış metinleri ifade ediyor.

Haberin Devamı

Selfie
Oxford Sözlükleri tarafından şimdiden yılın gelimesi olarak gösterilen selfie kelimesi, kendi fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaşmak anlamına geliyor.

Subtweet
'Subliminal tweet' olarak çevrilebilecek bu kelime, genellikle öfkeli bir şekilde ancak karşıdakinin Twitter ismini açıkça belirtmeden tartışmaya girmek anlamına geliyor.

Affluenza
Aslında yeni bir kelime olmayan affluenza, iyi bir geçmişi olmasına rağmen kendini dışlanmış hissetme ve motivasyon eksikliği yaşama durumunu anlatıyor.

Boston Strong
Mayıs ayında Boston Maratonu'nun sonunda yaşanan çifte patlamalardan sonra ortaya çıkan ve 'Boston Gücü' anlamına gelen bir çeşit moral verici slogan.

Haberin Devamı

Knockout Game
Genç saldırganların rastgele bir şekilde insanları hedef aldığı bir çeşit şiddet oyunu.

Nuclear Option
ABD Senatosu'nda iktidar kanadının çoğunluk onayına dayanarak düzenlemeleri onaylamasını ifade ediyor.

Obamacare
2013 yılını Başkan Barack Obama'nın sağlık düzenlemesi tartışmalarıyla geçiren ABD için 2013 yılı 'Obamacare yılı oldu' demek mümkün.

Airpocalypse
Cehennem anlamına gelen 'apocalypse' ile hava anlamına gelen 'air' kelimelerinin birleşiminden oluşan bu terim, Çin'deki aşırı hava kirliliğini tanımlamak için kullanılıyor.

Çapulling
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı gösterilerine katılanlar için 'çapulcu' demesinin ardından kelime bir anda yayılarak tüm dünyanın ilgisini çekmişti.

Haberin Devamı

Drone
İnsansız hava aracı anlamına gelen 'drone' kullanımı ABD ordusunda 1930'lara kadar gidiyor. Ancak bu yıl 'drone' kelimesi, insansız hava araçlarıyla hedef almak anlamında bir fiil olarak da kullanıldı.

Fatberg
Ağustos ayında Londra'nın kanalizasyon sisteminin tıkanmasına sebep olan atıkların 15 ton olduğu açıklanmıştı. Fatberg de Londralı yetkililerin bu mide bulandırıcı manzaraya verdiği isim.

Papabile
28 Şubat'ta Papa 16. Benedikt istifasını açıkladıktan sonra, yerine geçebilecek olası adaylar için İtalyanca'daki 'papabile' kelimesi kullanılmıştı. Sonunda papabile Jorge Bergoglio seçildi ve Papa Françeska adını aldı.

Bitcoin
Herhangi bir merkez bankasıyla ilişkisi olmayan bir çeşit elektronik para birimi olan bitcoin, yeni bir yatırım aracı olarak yükseliyor.

Haberin Devamı

Demised
HSBC Bankası, yaklaşık 1.000 çalışanını işten çıkardığında 'feragat etmek' anlamına gelen bu kelimeyi kullanmıştı.

Sequester
'Müsadere' anlamına gelen bu kelime, şubat ayında ABD Kongresi'ndeki bütçe görüşmeleri sırasında sıkça kullanılmıştı.

Shutdown
Şubat aylarındaki 'sequester' kelimesi, daha sonra olacakların habercisi gibiydi. Ekim ayında ABD hükümeti bütçe anlaşmazlıkları nedeniyle kepenk kapatmış ve bunun için 'shutdown' kelimesi kullanılmıştı.

Taper
Eylül ayında uzmanlar ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımında azaltmaya gitmesini bekliyordu. O dönemde bu beklentiler için 'gittikçe azalan, incelen' anlamına gelen 'taper' kelimesi kullanılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!