Yevgeni Primakov Saddam'dan rüşvet almış

Güncelleme Tarihi:

Yevgeni Primakov Saddamdan rüşvet almış
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rusya Başbakanı Yevgeni Primakov'un Irak'ın silahlanmasına yardım etme ve Irak'ın kitle imha silahlarının BM tarafından tasfiye edilmesini önleme çabaları karşılığında Saddam Hüseyin'den 800 bin dolar (296 milyar lira) rüşvet aldığı ileri sürüldü.

Amerikalı araştırmacı gazeteci Seymour Hersh, İngiliz ve Amerikan istihbarat kaynaklarına dayanarak New Yorker dergisinde verdiği haberinde, Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz'in Kasım 1997'de Yevgeni Primakov'a 800 bin dolar nakit para ödediğini yazdı. Hersh, paranın stratejik silah ve parçalarının Moskova'dan kolayca alınabilmesi için ödendiğini ve yapılan ödemenin kanıtlarının İngiliz istihbaratının elinde bulunduğunu yazdı.

Irak'a karşı geçen Aralık ayında düzenlenen Çöl Tilkisi harekatının ardından, Rusya ile Irak arasında 160 milyon dolarlık silah anlaşması imzalanmış, Yevgeni Primakov bu anlaşmayı onaylamıştı.

BM Özel Komisyonu UNSCOM'un eski Başkanı Rolf Ekeus, dergiye yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Irak'ın silahlandırılması için yoğun bir çaba içinde olduğunun çok açık olduğunu belirtti. Büyükelçi Ekeus, her türlü füze ve silahın Rusya'dan Irak'a transfer edildiğini söyledi. ABD yetkilileri, New Yorker dergisinin haberiyle ilgili yorum yapmaktan kaçındı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!