Yenildi ama ezilmedi

Güncelleme Tarihi:

Yenildi ama ezilmedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2008 00:00

ABD’de Cumhuriyetçilerin Başkan Yardımcısı Adayı Palin, Demokrat rakibi Biden ile yaptığı ilk canlı televizyon düellosunu büyük bir pot kırmadan tamamlamayı başardı. Buna karşın, tartışmanın galibi, çaylak Palin’e karşı dengeli bir üstünlük kuran yılların tecrübesi Biden oldu.

ABD başkan yardımcısı adayları arasındaki günlerdir heyecanla beklenen tartışma "medeni" bir biçimde gerçekleşti. St. Louis kentindeki Washington Üniversitesi’nde yapılan ve PBS televizyonundan Gwen Ifill’in yönettiği tartışmada, mali kriz, Irak ve Afganistan, ekonomi, enerji gibi konulara girildi. Her iki aday da, sahnede karşısında yer alan rakibini değil, karşıt partinin Başkan Adayı’nı saldırı hedefi yaptı.

Cumhuriyetçi Parti Başkan Yardımcısı Adayı Alaska Valisi Sarah Palin, ayrıntılardan kaçınarak "halk dili" ile konuşmayı tercih etti ve daha ilk karşılaşmasında rakibi Senatör Joseph Biden’e, "Sana Joe diyebilir miyim" diye sorup olumlu yanıt aldı. Israrla ve defalarca "Wall Street’teki açgözlülük ve yolsuzluğu temizleyeceğiz" diyen Palin, Obama-Biden ekibinin Irak’ta "teslim bayrağı" çektiğini ve Cumhuriyetçi Başkan Adayı John McCain seçilirse kesin zaferden başka hiçbirşeyi kabul etmeyeceklerini söyledi.

Obama’nın emrine uydu

Barack Obama’nın "kendini tut, bırak Palin’in işini medya bitirsin" direktifini uygulayan "densiz" lakaplı Biden, sakin ve kendinden emindi. Ekonomik zorluk yaşayan ailelerin çektiği sıkıntılardan söz ederken "ağlamaklı" olan Biden, 35 yıllık Kongre deneyimi ile, bazı yanlışlarında rakibinin üzerine gitmedi. Cinsiyet ayrımcılığıyla suçlanmamak için kadın valiye asla doğrudan saldırmadı. Biden, Irak’taki savaşa kendilerinin son vereceğini, yıllık Bush Yönetimi’nden sonra Washington’da gerçek değişime gerek bulunduğunu, bunu da Obama’nın yapabileceğini vurguladı ve McCain’in bir reformcu olmadığını öne sürmekle yetindi.

Gözlemciler, Sarah Palin’in "sınavı geçtiğini" ve Biden’in ise tecrübesini konuşturduğunu belirttiler. Palin’in, kendini rakibi kadar rahat hissetmediği alanlarda konuyu ustaca değiştirmesi dikkat çekti.

ABD medyası: Hezimet yok

AMERİKAN medyasında "tartışmanın kaç kaç bittiği" konusunda kesin bir uzlaşı olmasa da, basının büyük bölümü, TV düellosunun açık ara bir galibiyetle bitmediği konusunda hemfikir. Bu da Palin’in beklenenden iyi bir performans sergilediğini kanıtlıyor.

Wall Street Journal: Palin’in ulusal düzeyde siyaset yapabileceğini kanıtladığını yazdı.

New York Times: Palin’in adaylığı konusundaki temel gerçeğin bu tartışma sonucunda da değişmediğini bildirerek, "O gerçek, McCain’in fena halde sorumsuz bir seçim yapmış olduğudur" ifadesini kullandı.

CNN skoru: 51-36

İlk kamuoyu yoklamalarına göre Amerikalıların çoğu, tartışmayı Biden’ın kazandığını düşünüyor. CNN’in anketine göre halkın yüzde 51’i Biden, yüzde 36’sı Palin’in galip geldiği görüşünde. CBS televizyonunun hiçbir partiye üye olmayan seçmenler üzerinde yaptığı araştırmadan çıkan sonuç ise yüzde 46’ya yüzde 21, Biden’ın lehine.

John McCain Michigan’da havlu attı

CUMHURİYETÇİ Parti’nin ABD Başkan Adayı John McCain, seçim gününe dört hafta kala, kaybedeceği kesinleşen Michigan Eyaleti’nde kampanya faaliyetlerine son verdi. McCain, elindeki mali kaynakları, Demokrat Parti’den rakibi Barack Obama ile sıkı mücadele halinde olduğu eyaletlere kaydıracak. Obama da, kaybedeceğini bildiği, Alaska, Georgia ve Kuzey Dakota da kampanya yapmıyor ve para harcamıyor. 9 eyalette yarış atbaşı gitse de, son kamuoyu yoklamalarına göre Obama yedide önde.

Derinleşen ekonomik ve mali kriz, giderek seçim kampanyasının öne çıkan konusu haline gelirken, Obama, Michigan’da John McCain ile arasındaki farkı çift haneye çıkarmayı başardı. Michigan, kötü ekonomik durumdan en fazla etkilenen eyaletlerden biri. Ülkedeki en yüksek işsizlik oranı Michigan’da.

4 Kasım günü yaklaşırken, başkan adayları 270 "ikinci seçmen" rakamına nasıl ulaşacaklarının hesabını yapıyorlar. Michigan’ın 17 ikinci seçmeni var. Bir eyalette daha fazla oy toplayan aday, o eyaletin tüm ikinci seçmenlerini kazanıyor. Halkın seçtiği ikinci seçmenler, başkanı belirliyor.

Palin notları

ÜÇ KEZ GÖZ KIRPTI Sarah Palin, gerek kullandığı hafif argo sözcükler, gerekse jest ve mimikleriyle sıradan Amerikalılara hitap etti. Tartışma süresince üç kez kameraya bakıp göz kırparak puan toplamaya çalıştı.

EKSTRA NOT SÖZÜ Alaska’daki Gladys Wood İlokulu’nun üçüncü sınıf öğrencilerine seslenen Palin, "Bu tartışmayı seyredenlere ekstra not var" dedi.

KÜÇÜK GAFLAR Cumhuriyetçilerin korktukları başlarına gelmedi ve Palin çok büyük bir gaf yapmadı. Ancak Afganistan’daki ABD Kuvvetleri Komutanı General David McKiernan’ın ismini iki kez "General McClellan" diye telaffuz etti. Ayrıca "Aşil’in topuğu" deyiminin ne anlama geldiğini bilmediği ortaya çıktı.

İSRAİL DOSTLARI İki taraf da İsrail’i şiddetle savununca, Palin, "İkimiz de İsrail’i seviyoruz. Bu güzel" dedi. Sarah Palin, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad için "çok tehlikeli biri" ifadesini kullandı ve ikinci bir Yahudi soykırımına asla izin vermeyeceklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!