Yeni yılda Kıbrıs baskısı artacak

Güncelleme Tarihi:

Yeni yılda Kıbrıs baskısı artacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, S-300 füzelerini Ada'ya yerleştirmaktan vazgeçmesini kendi diplomatik başarısı olarak gören ABD Yönetimi, 1999 yılında Denktaş ve Türkiye'ye ‘sıra sizde’ baskısı yapmaya hazırlanıyor.

Başını ABD'nın çekeceği ‘Türkiye’ye Kıbrıs için baskı' kampanyasına Birleşmiş Milletler ile Avrupa Birliği de katılacak. Washington'daki diplomatik kaynaklar, S-300'ler konusunda Atina'nın da Kıbrıs Rum Yönetimi üzerinde olumlu etkisi olduğunu iddia ederek ‘ABD başlangıçtan itibaren Rus füzelerinin Kıbrıs Rum Kesimi’ne yerleştirilmesine karşı çıktı ve Atina ve Lefkoşa'ya yoğun diplomatik temaslarda bulundu. Atina, Klerides'i ikna etmeyi başardı. Şimdi sıra Türkiye'de, Denktaş'ı uzlaşmaz tavrından vazgeçirmek için Ankara mutlaka bir şeyler yapmalı' diye konuşuyorlar.

ABD NE İSTİYOR?

1997 ve 1998 yıllarının dış politika sloganları arasında ‘Clinton Yönetimi Kıbrıs sorununu çözecek’ sloganını da katan Washington şimdi de ‘Kıbrıs sorunu 1999'da çözmek için ne gerekiyorsa yapılacak' havasında. Diplomatik kaynaklar, bu konuda atılması beklenen adımları ise şöyle sıralıyor:

Denktaş, ‘Devletler arası’ değil, ‘Toplumlararası görüşmelere’ başlamayı kabul etmeli. Türkiye, bu konuda Denktaş'ı ikna etmeli.

Toplumlararası görüşmeler sürerken, Kıbrıs'ın AB'ye katılımı görüşmelerine Rum ve Türk toplumu ortak bir heyetle katılmalı.

Taraflar,‘‘iki toplumlu ve iki bölgeli federasyon’’ konusunda görüşbirliği içinde olduklarını resmen ve yeniden teyid ettikten sonra bu konudaki görüşmeler vakit geçirleden başlamalı.

Ada'nın silahlardan ve yabancı güçlerden arındırılması için belli bir plan ve program içinde gerekli adımlar atılmalı.

Bu arada, Kıbrıs sorununun çözülememesini, Türkiye'de üç yıldan beri , istikrarlı ve güçlü bir hükümetin kurulamamış olmasına bağlayan ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, ‘Ancak, artık bekleyecek zaman kalmadı. Türkiye‘nin iç politika sorunlarını çözmesini beklemeden, biz Kıbrıs sorununu ele alacağız' diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!