Yeni veliaht Prens Abdullah

Güncelleme Tarihi:

Yeni veliaht Prens Abdullah
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kanser tedavisi gördüğü ABD'den döner dönmez kardeşi Prens Hasan ibn Talal'ı (51) veliahtlıktan azleden Ürdün Kralı Hüseyin yerine en büyük oğlu Prens Abdullah'ı resmen atadı.

Saray'a yakın bir kaynak, ‘Majesteleri önceki gün Prens Abdullah’ı veliahtlığa atayan bir kararname imzaladı' dedi. Ürdün Kralı Hüseyin'in İngiliz asıllı Toni Gardiner ile yaptığı ikinci evlilikten dünyaya gelen 37 yaşındaki Prens Abdullah, ileride babasının tahtına oturacak.

Prens Abdullah, Ürdün Anayasası kraliyetin babadan en büyük oğula geçmesini öngördüğü için henüz 1 yaşındayken, 1963 yılında veliaht ilan edildi. Ancak Kral Hüseyin'e düzenlenen suikast girişimlerinin ardından Kral, en küçük erkek kardeşi Hasan'ı veliaht tayin etti. Ancak Prens Hasan'ın Kral olması halinde kendi oğullarına taht yolu kapanacağı endişesiyle Kral Hüseyin, kardeşini geçen cuma günü veliahtlıktan azletti. Böylece kendi beş oğluna taht yolu açılmış oldu. Kralın Amerikan asıllı dördüncü ve son eşi Kraliçe Nur'dan olma 18 yaşındaki Prens Hamza'yı tahta hazırladığı gözlerden kaçmıyordu. Ancak kanserle mücadele eden 63 yaşındaki Kral Hüseyin'in genç Hamza yerine kendine veliaht olarak Prens Abdullah'ı tercih etti. Kral Hüseyin'in Prens Hamza'nın da ağabeyinin takipçi olması istediği belirtiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!