Yeni Kıbrıs için Evet

Güncelleme Tarihi:

Yeni Kıbrıs için Evet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2004 01:54

Kıbrıs’ta referandumda beklenen oldu. Türklerin yüzde 64.91’i Annan Planı’na ‘Evet’ dedi. Rum Kesimi’nden ise yüzde 75.83 gibi ezici bir çoğunlukla ‘Hayır’ çıktı. Artık çözüm yolunda adım atan tarafın Türkler olduğu dünya önünde kanıtlandı.

KIBRIS’ın kader referandumunda Türk ve Rum kesimlerinde taban tabana zıt sonuçlar alındı. Türkler yüzde 64.91 oranında ‘Evet’ dedi, Rum kesiminde ise yüzde 75.83 düzeyinde ‘Hayır’ çıktı. Türk kesiminde katılım oranı yüzde 84.34 oldu. Rum kesiminde ise katılım oranı yüzde 96.53’e ulaştı.

Her 3 Türk seçmenden 2’si Annan Planı’na ‘Evet’ diyerek Kıbrıs’ın tek parça halinde AB’ye girmesini destekledi. KKTC’de ‘Hayır’ oyları yüzde 35.09 olarak gerçekleşti. Ancak her 4 Rum seçmenden 3’ü ‘Hayır’ oyu kullanarak çözümü engelledi.

Böylece 1 Mayıs’ta Güney Kıbrıs’ın tek başına AB üyeliği kesinleşti. Türk tarafından yüksek ‘Evet’ oyu ile çözüme destek çıkması sayesinde KKTC’ye dönük ambargonun yumuşaması ihtimali arttı.

KATILIM YÜKSEKTİ

Kıbrıs’ta Türk ve Rumlar dün 30 yıllık Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla sandık başına gitti. KKTC’de 143 bin, Rum kesiminde ise, 480 bin seçmen Annan Planı’na evet ya da hayır oyu kullanarak Kıbrıs tarihinde de ilk kez kendi geleceklerini belirledi. Referandum her iki tarafta da sakin geçti. KKTC’de yüzde 84’e ulaşan katılım oranı beklenenden yüksek oldu.

RUMLARA SİESTA

Kıbrıs’ın geleceğini belirleyen referandumda Rumlar ‘siesta’larından vazgeçmedi. KKTC’de oy verme işlemi aralıksız devam ederken Rumlar saat 12.00 ile 01.00 arasında sandıkları kapattı ve tüm görevliler öğle tatiline gitti. Lefkoşa’da ise belediye önceki geceyi binaların üzerlerine yazılan ve BM’ye küfredilen yazıları silmekle geçirdi.

MEYDANDA DEV EKRAN

Geniş güvenlik önlemleri altında yapılan referandumu, her iki tarafta da yüzlerce Türk, Rum ve yabancı gazeteci izledi. KKTC halkı ve dünya medyası, YSK’nın başkent Lefkoşa’daki Atatürk Meydanı’na yerleştirdiği dev ekrandan referandum sonuçlarını takip etti. Saray Oteli’nin en üst katında oluşturulan basın merkezi, özellikle Rum medyasının stüdyosu haline geldi.

YEŞİLIRMAK EVET DEDİ

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş’ın ‘hayır’ oyu istemeye gittiği ve protesto edildiği Lefke’nin Yeşilırmak köyünde 137 evet oyuna karşılık, 92 hayır çıktı.

İstedikleri oldu

KIBRISLI Türkler, kadını erkeği, yaşlısı genci, erken saatlerden başlayarak sandık başlarına koştular. Yeni bir başlangıç, yeni umutlar, yeni hayatlar için. Sandıklardan ‘Evet’ çıktıktan sonra sokaklara dökülüp büyük bir sevinç içinde bunu kutladılar.

Evet’çiler ‘Denktaş istifa’ diye yürüdü

KKTC’de referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından, çözüm için evet oyu kullanan Kıbrıslı Türkler sokaklara dökülerek sevinç turuna çıktılar. Annan Planı’nın onaylanmasını kutlayan gruplar, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ikametine doğru ‘Denktaş istifa’ sloganları atarak yürürken polis tarafından engellendiler.

KKTC’deki 5 seçim bölgesi sonuçları

LEFKOŞA

Evet:
Yüzde 71

Hayır: Yüzde 29

Gazimağusa

Evet:
Yüzde 64

Hayır: Yüzde 36

Girne

Evet:
Yüzde 63

Hayır: Yüzde 37

Güzelyurt

Evet:
Yüzde 64

Hayır: Yüzde 36

İskele

Evet:
Yüzde 55

Hayır: Yüzde 45
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!