Yeni hedef damat mı

Güncelleme Tarihi:

Yeni hedef damat mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2017 00:31

FBI’a yalan söylediğini itiraf eden eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn’i, Rus elçiyle kanuna aykırı biçimde görüşmeye yönlendiren kişinin Trump’ın damadı Jared Kushner olduğu iddia edildi. Yorumculara göre Savcı Mueller, Flynn üzerinden daha büyük bir isme gitmek istiyor.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn’in, görevi başındayken Rusya’nın ABD Büyükelçisiyle kanuna aykırı şekilde temasa geçtiği konusunda FBI’a yalan söylediğini kabul etmesinin ardından Trump yönetiminin Rusya bağlantılarını araştıran Özel Savcı Robert Mueller’in yeni hedefinin Trump’ın damadı Jared Kushner olduğu iddia edildi.

CNN’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre Flynn’i, Rus Büyükelçi Sergey Kislyak ile telefon görüşmesi yapmaya yönlendiren isim Kushner’di. New York Times, Flynn’e göreceli olarak küçük bir suçlama yöneltilmesinin savcının daha büyük bir ismin peşinde olduğunu gösterdiğini yazdı ve “Muhtemelen şimdi en büyük tehlikede olan Kushner” ifadelerini kullandı. Flynn, geçtiğimiz yılın aralık ayında Rusya’nın o dönemki ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak ile 22 ve 29 Aralık’ta iki telefon görüşmesi yapmıştı. İlk görüşmede Flynn, Mısır’ın, İsrail’in yasadışı yerleşimlerine karşı BM Güvenlik Kurulu’na getirdiği kınama tasarısı üzerine yapılacak oylamada Rusya’dan oylamayı ertelemesini ya da veto etmesini istemişti. 29 Aralık’taki ikinci görüşmede ise Flynn, Rus elçiden, ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya’ya karşı getirdiği yeni yaptırımlara Moskova’nın misillemede bulunmamasını talep etmişti.

Haberin Devamı

‘ÇOK ÜST DÜZEY ÜYE’

Yetkisi olmadığı halde bu görüşmeleri yaparak kanunu çiğneyen Flynn, Savcı Mueller ile sadece federal yetkililere yalan söylemek suçundan yargılanmak ve diğer suçlamalardan kurtulmak için anlaştı. Flynn, bu iki görüşmede Trump’ın geçiş yönetiminde yer alan “çok üst düzey üye” ve “üst düzey yetkili” iki kişi tarafından yönlendirildiğini söyledi. Amerikan medyası, BMGK’da Rusya’nın İsrail lehine tavır alması için Flynn’i Rus elçiyle görüşmeye yönelten kişinin Trump’ın damadı Jared Kushner olduğunu yazdı. Flynn’i Rus elçiyle ikinci kez telefonla görüştüren kişinin ise Trump’ın eski ulusal güvenlik danışman yardımcısı K.T.McFarland olduğu iddia edildi.

Donald Trump ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Flynn’in görevine sadece “Başkan Yardımcısı’na ve FBI’ya yalan söylediği için” son vermek zorunda kaldığını vurguladı. Trump, ekibinin geçiş sürecindeki faaliyetleri için de “Gizleyecek hiçbir şey yoktu” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Yeni hedef damat mı
Trump’ın kızı Ivanka ile evli olan Jared Kushner’in de suçlanabileceği konuşuluyor.

TÜRKİYE’YE LOBİ İTİRAFLARINDA DA BULUNDU

Mike Flynn’in Türkiye ile bağlantıları konusunda da yalan söylediğini kabul ettiği ifade edildi. Buna göre Flynn, gerçekte Türkiye adına lobicilik faaliyetleri yürütürken, bunu resmiyette ABD şirketlerini Türkiye’de iş yapmaya teşvik etmek olarak gösterdi. Ancak Flynn, Başsavcı Mueller ile yaptığı anlaşmada FETÖ lideri Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesini savunduğu The Hill isimli sitede yayınlanan makalesini kendi inisiyatifiyle yazdığını ifade ederken yalan söylediğini de kabul etti. ABD basını Flynn’in Türk yetkililerin kendisini yönlendirdiğini teyit ettiğini belirtti. New York Times gazetesi, Flynn’in Savcı Mueller ile yaptığı anlaşmayla Fetullah Gülen’in ABD’den Türkiye’ye kaçırılma planına dair iddialarla ilgili muhtemel bir suçlamadan da kurtulmuş olduğunu yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!