Yeni Fransa Cumhurbaşkanı’nın ilk mesajları: Güçlü AB özgüvenli Fransa

Güncelleme Tarihi:

Yeni Fransa Cumhurbaşkanı’nın ilk mesajları: Güçlü AB özgüvenli Fransa
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2017 21:36

Fransa’da aşırı sağcı Marine Le Pen’i yenerek geçen hafta yeni cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron, dün görevi François Hollande’dan teslim aldı. Macron, AB’yi reformlarla canlandırma, Fransızlara özgüvenlerinigeri kazandırma sözü verdi.

Haberin Devamı

FRANSA’nın en genç Cumhurbaşkanı olan Emmanuel Macron (39) dün yemin ederek göreve başladı. Macron, ilk konuşmasında Fransa’da bölünmüşlüğün üzerinden gelme ve AB’yi reformlarla canlandırma sözü verdi.
Macron, Elysee Sarayı’nda François Hollande’dan görevi devralmasının ardından kendisine en büyük Fransa devlet nişanı olan ve I. Napolyon’un taktığı Legion d’Honneur’un takdim edilmesi töreninde cumhurbaşkanı olarak ilk konuşmasını yaptı. İlk önceliğinin Fransız halkına özgüvenini geri vermek olacağını söyleyen Macron, ikinci önceliğinin ise Fransa’yı yeniden demokrasi ve özgür dünyanın rehberi haline getirmek olduğunu kaydetti.

ALMANYA’YA GİDİYOR

Macron, “Toplumdaki bölünme ve kırılganlıkların üzerinden gelinmeli. Dünya ve Avrupa’nın, özgürlük ve dayanışmayı yüksek sesle dile getiren güçlü Fransa’ya her zamankinden daha fazla ihtiyacı var” diyerek AB’nin pek çok sorunla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Macron, “AB reformlarla yeniden canlandırılacak” dedi. Macron, bugün ilk yurtdışı gezisini Almanya’ya yapacak ve Başbakan Angela Merkel ile bir araya gelecek. Tören sonunda Macron’un cumhurbaşkanlığını devralması 21 pare top atışıyla da kutlandı.

Haberin Devamı

BİR SINAV DAHA

Herhangi bir parti desteği olmayan Macron, Fransa’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen ile ikinci tura kalmıştı. Geçen pazar yapılan seçimlerden de ‘Yürüyüş’ Hareketi’nin lideri olan liberal Macron galip gelmişti. Macron’un vaatlerini yerine getirebilmek için hazirandaki parlamento seçimlerinde kendisini destekleyecek bir çoğunluğa ulaşması gerekiyor. Macron, 577 bölge için 428 milletvekili adayının isimlerini açıkladı. Bunların yarısı şimdiye kadar hiç seçilmiş bir görevde yer almamış kişiler, yarısını ise kadınlar oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!