Yeni Başkan Bush Başkent'te

Güncelleme Tarihi:

Yeni Başkan Bush Başkentte
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin yeni başkanı George W. Bush Devlet Başkan seçildikten sonra ilk kez Başkent Washington D.C'ye geldi. Bush'un 20 Ocak'ta devralacağı yeni yönetimine ilişkin çalışmaları için geldiği Washington'da bir dizi önemli görüşmelerde bulunacağına dikkat çekildi. Bunların en önemlisi ise Amerikan Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan ile yapacağı görüşme.

Bush'un ekibi, yavaşlayan Amerikan ekonomisiyle ilgili endişelerini ifade ederken, Bush'un bugün kahvaltıda Merkez Bankası Başkanı Greenspan ile biraraya gelerek, "birlikte çalışalım" önerisinde bulunması bekleniyor.

CHENEY VERGİ KESİNTİSİ UYARISINDA BULUNDU

Bush'un yardımcısı Dick Cheney, CBS ve ABC televizyonlarında katıldığı programlarda, Amerikan ekonomisinin giderek yavaşladığı ve gerileme dönemine girme tehlikesinin bulunduğu uyarısında bulunurken, ekonominin kötüye gitmeye başlaması halinde tek çarenin, Bush'un başkanlık kampanyasında önemli yer tutan 1.3 trilyon dolarlık vergi kesintisi olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Bush'un önerisi, düşük gelirli halk arasında beğeni toplarken, Demokratlar, hatta Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert bile bu vergi kesintisinin Amerikan ekonomisine ağır yük getireceğini belirterek, öneriye karşı çıkmıştı.

Amerikan ekonomisindeki ilerlemenin mimarı olarak görülen Merkez Bankası Başkanı Greenspan de vergi kesintilerine karşı çok eleştirel yaklaşmıştı. Greenspan, bütçe fazlasının, ülkenin borçlarını azaltmada kullanılması gerektiğini savunuyordu.

Cheney, Bush'un bugün Washington'da ABD Başkanı Bill Clinton yönetimi ve Kongre liderleriyle görüşmelerde bulunacağını, kahvaltıda Greenspan ile biraraya geleceğini hatırlatarak, "biz Greenspan ile çok yakın çalışmak istiyoruz. Merkez Bankası, para politikalarından sorumlu kuruluş. Ancak bütün yönetimlerle vergi politikası ve mali politika gibi konularda belli derecede işbirliği içinde olması gerekiyor. Birlikte ve çok yakın çalışmamak aptallık olur" dedi.

Cheney, 1987 yılında Cumhuriyetçi ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından atanan Greenspan için, "belki de bugüne kadar bu göreve gelen en iyi Merkez Bankası Başkanı" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Bush, geçen ay bir televizyon röportajı sırasında, Greenspan'in görevde kalmasının, yani bir beşinci dönem daha hizmet etmesinin, tamamen Greenspan'in kendi isteğine bağlı olduğunu söylemişti.

Ancak gözlemciler, Merkez Bankası'ndan elini çeken Clinton yönetimi politikasına, Bush'un devam edip etmeyeceği konusunda endişelendiklerini ifade ediyorlar. George W. Bush'un babası, eski ABD Başkanı George Bush, 1990'ların başında Greenspan'in faiz oranlarını kesmedeki isteksizliği ve yaşanan ekonomik zorluk döneminin ardından, 1992 başkanlık seçimini Demokrat Bill Clinton'a kaptırmasından, Alan Greenspan'i sorumlu tutmuştu.

Bush ile Greenspan'in bugün yapacağı görüşmeden sonra yarın, Amerikan Merkez Bankası'nın politikalarını üreten Federal Açık Pazar Komitesi yılın son toplantısını yaparak, Amerikan faiz oranlarının geleceğini görüşecek.

Haberin Devamı

Bush'un Beyaz Saray Genel Sekreteri olarak atadığı Andrew Card da Fox News televizyonundaki konuşmasında, "ekonomi kırılgan durumda ve eğer kötüye doğru giderse yumuşak iniş yapacağımızı garantiye almalıyız" dedi.

Bush: Vergi kesintisinden vazgeçmem
Seçici kurul bugün toplanıyor
Clinton şov başlıyor
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!